Antena Meniu Search
x

Zelenski, trei mari solicitări după întâlnirea cu Ursula von der Leyen. Ce vrea preşedintele Ucrainei de la Uniunea Europeană

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marţi ca Uniunea Europeană să accelereze livrările de muniţii, să ridice restricţiile "inacceptabile" asupra exporturilor de cereale şi să lanseze negocierile de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, cu ocazia primirii la Kiev a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 09.05.2023, 18:13

Zelenski, trei mari solicitări după întâlnirea cu Ursula von der Leyen. Ce vrea preşedintele Ucrainei de la Uniunea Europeană
- Profimedia

Ursula von der Leyen a sosit în capitala ucraineană cu trenul în cursul dimineţii pentru a marca Ziua Europei şi pentru a arăta încă o dată sprijinul UE pentru Ucraina în faţa invaziei ruse. Ea a sosit la Kiev în ziua în care Rusia sărbătoreşte cu mare fast victoria asupra Germaniei naziste. 'A sosit de mult timpul să înlăturăm această incertitudine politică artificială în relaţiile dintre Ucraina şi UE. A sosit momentul să luăm o decizie pozitivă cu privire la deschiderea negocierilor de aderare', a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene.

UE a acordat Ucrainei statutul oficial de ţară candidată în iunie 2022

UE a acordat Ucrainei statutul oficial de ţară candidată în iunie 2022, dar cere reforme suplimentare, în special în domeniul luptei împotriva corupţiei. Deschiderea negocierilor de aderare trebuie să fie decisă de statele membre în unanimitate, după o propunere a Comisiei. 'Este impresionant să vedem că, în ciuda războiului pe scară largă, Ucraina munceşte din greu, intens şi intensiv', a remarcat Von der Leyen, evidenţiind 'progresele mari' înregistrate de Ucraina în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Ea s-a referit la domeniile legate de statul de drept şi de protecţia libertăţilor în care Kievul trebuie să arate progrese pentru a putea începe negocierile de aderare, notează EFE.

'S-au făcut multe progrese, dar munca trebuie să continue', a declarat preşedinta CE, care s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte procesul de aderare a Ucrainei: 'Sunt încrezătoare pentru că am avut discuţii foarte bune despre aceşti paşi', a spus ea. Preşedintele ucrainean a cerut de asemenea UE să accelereze livrarea de muniţii de artilerie. Înainte de a insista asupra unui calendar, el i-a mulţumit şefei Comisiei pentru decizia UE de a furniza 'un milion de obuze de artilerie' Kievului.

Pe acelaşi subiect

'Am discutat problema-cheie: viteza de aprovizionare şi de livrare a acestor muniţii. Avem nevoie deja de acestea pe câmpul de luptă', a adăugat el. La 5 mai, Comisia Europeană a aprobat un pachet economic de 1 miliard de euro pentru a finanţa achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina. Profitând de prezenţa şefei executivului european, preşedintele ucrainean a denunţat restricţiile europene 'inacceptabile' şi 'crude' asupra exporturilor de cereale ucrainene, potrivit AFP.

'Orice restricţie asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabilă acum, pentru că întăreşte capacităţile agresorului rus', a denunţat Zelenski, cerând Bruxellesului 'să le abolească cât mai rapid posibil', calificându-le drept nişte 'măsuri protecţioniste severe, chiar crude'. 'În vreme de război, (acestea) nu pot decât să dezamăgească', a spus el, vizând cele cinci ţări în cauză - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România, potrivit AFP.

UE a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la produsele ucrainene

De câteva săptămâni, tonul a crescut între Kiev, pe de o parte, şi aceste state, pe de altă parte, cu Bruxelles-ul în rol de mediator. UE a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la produsele ucrainene şi s-a organizat pentru a permite Kievului să-şi exporte grânele, deoarece invazia Rusiei a paralizat rutele obişnuite prin Marea Neagră.

Consecinţa: statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă de sosiri din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor din cauza lipsei unei logistici adecvate şi la scăderea preţurilor, destabilizând astfel fermierii locali. Polonia, urmată rapid de alte ţări europene, a interzis unilateral, la jumătatea lunii aprilie, accesul de cereale şi alte produse agricole din Ucraina, afirmând că doreşte să îşi protejeze fermierii.

Această situaţie a fost considerată "inacceptabilă" de către Bruxelles în plin război în Ucraina. În pofida acestor tensiuni, la sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a ajuns la un acord între toate părţile implicate pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, în special către ţările terţe, un punct crucial pentru Kiev, care doreşte să poată continua să îşi exporte producţia.

Ursula von der Leyen a fost de acord cu Zelenski că situaţia este "dificilă". 'Prioritatea imediată acum este ca tranzitul de cereale să se deruleze în mod transparent şi la un preţ cât mai scăzut posibil', a spus ea. 'Aceasta necesită o cooperare foarte strânsă între diferitele părţi interesate', a continuat Von der Leyen, anunţând înfiinţarea unei 'platforme de coordonare', potrivit AFP.

Într-o declaraţie separată, Volodimir Zelenski a afirmat că forţele ruse nu au reuşit să captureze oraşul Bahmut din estul Ucrainei înainte de ceremoniile de 9 mai, când se marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Un general ucrainean afirmase duminică că Rusia încă speră să captureze Bahmut înainte de ceremoniile de marţi dedicate Zilei victoriei, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că luptele la Bahmut continuă şi marţi. Luptele de la Bahmut durează din vara trecută, iar Moscova vede cucerirea sa drept un pas înainte spre capturarea altor oraşe şi aşezări din estul industrial al Ucrainei.

La rândul său, Ursula von der Leyen a anunţat marţi, în timpul vizitei sale la Kiev, că executivul UE lucrează la noi sancţiuni care vor include noi mecanisme pentru a se asigura că Rusia şi aliaţii săi nu vor reuşi să le ocolească pe cele deja în vigoare, potrivit EFE. 'Scopul acestui pachet este de a opri eludarea acestor sancţiuni', a declarat şefa Comisiei Europene în conferinţa de presă comună cu preşedintele ucrainean, referindu-se la cel de-al 11 set de sancţiuni europene propus vineri de Comisie.

Zelenski i-a spus preşedintei CE că se aşteaptă ca blocul comunitar să adopte cât mai curând posibil noile sancţiuni împotriva Rusiei

Printre elementele noi, preşedinta executivului european a indicat 'includerea produselor de tehnologie avansată şi a componentelor pentru aeronave' printre articolele care nu pot intra în Rusia, chiar dacă alte ţări sunt destinatarele finale. 'Acestea nu vor mai ajunge în mâinile Kremlinului', a afirmat ea.

Comisia a identificat recent o 'creştere foarte neobişnuită a fluxurilor comerciale ale UE cu anumite ţări terţe. Aceste bunuri ajungeau în Rusia', a explicat Von der Leyen. 'Dacă vom vedea că produsele care pleacă din UE către ţări terţe ajung în Rusia, putem propune statelor membre să sancţioneze exportul acestor produse', a anunţat preşedinta Comisiei, subliniind că acest nou instrument va fi folosit cu 'prudenţă'.

Noul pachet prevede, de asemenea, sancţiuni împotriva 'entităţilor fantomă din Rusia şi din ţări terţe' care le evită în mod intenţionat, a explicat Ursula von der Leyen. Zelenski i-a spus preşedintei CE că se aşteaptă ca blocul comunitar să adopte cât mai curând posibil noile sancţiuni împotriva Rusiei şi că autorităţile de la Kiev speră ca noul pachet să conţină şi măsuri împotriva industriei nucleare ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zelenski, trei mari solicitări după întâlnirea cu Ursula von der Leyen. Ce vrea preşedintele Ucrainei de la Uniunea Europeană