Antena Meniu Search
x

Curs valutar

3 lucruri de care te temi și care te împiedică să avansezi în carieră

de Redactia Observator

la 05.03.2018 , 18:37

3 lucruri de care te temi și care te împiedică să avansezi în carieră - Shutterstock

Te-ai săturat să câștigi mai puțin decât meriți? Te-ai săturat de sentimentul că poți să oferi mai mult și actualul loc de muncă nu îți creează mediul optim pentru a te dezvolta? Te-ai întrebat vreodată ce te împiedică să riști, să-ți schimbi jobul cu unul care să te împlinească din toate punctele de vedere?

Nu trebuie să te învinovățești pentru lipsa de curaj în carieră. Cei mai mulți dintre angajați experimentează sentimentele pe care le simți și tu acum. În plus, probabil ești influențat de părinții obișnuiți să aibă același job aproape toată cariera lor. Vremurile s-au schimbat însă și dacă vrei să avansezi în viața profesională și să fii tratat cu respectul pe care îl meriți, sfatul experților în HR și a consultanților în carieră este să riști.

Până atunci, iată care sunt cele 3 lucruri care te determină, chiar și la nivel inconștient, să bați pasul pe loc în carieră:

Articolul continuă după reclamă
  1. Frica de necunoscut

Situația în care un angajat bun rămâne blocat pe o funcție mediocră sau la un job pe care a ajuns să-l urască din frica de necunoscut este foarte des întâlnită. Să nu știi ce te așteaptă după ce faci o schimbare în carieră este un sentiment de-a dreptul înfricoșător. Însă probabil nu îți spunem un lucru nou. În plus, este ceva ce-ți poate confirma orice om de afaceri de succes. Care îți va spune cel mai probabil și faptul că cine nu riscă nu câștigă în viața.

Liviu Tudor, de exemplu, a terminat Politehnica, la secția Aeronautică, însă a reușit să creeze un adevărat imperiu în domeniul imobiliar. Și nu este singurul exemplu. Mark Zuckerberg s-a retras de la Universitatea Harvard pentru a pune pe picioare Facebook. Mai trebuie să spunem că o diplomă de Harvard deschide cam orice ușă? Iar să fii admis la prestigioasa instituție de învățământ este o aventură în sine, pe care nu o poate parcurge chiar oricine. Însă fondatorul Facebook a renunțat la toate acestea fără să stea prea mult pe gânduri. De ce? Pentru că dacă nu risca atunci, nu scria istorie și nu devenea unul dintre cei mai bogați, respectați și faimoși antreprenori la nivel mondial. Și nici nu schimba lumea.

Așadar, ia-ți inima în dinți și riscă o schimbare în viața ta profesională. Ți-ar putea schimba viața.

  1. Frica de respingere

Nimeni nu vrea să părăsească un loc de muncă stabil și să fie întâmpinat de respingere. Poate ție- frică să nu auzi un descurajant: „Nu ai suficientă experiență”. Cea mai bună metodă de a înfrunta aceasta frică este să accepți ideea că vor exista și provocări în drumul tău spre succes și că prin aceste situații trece orice tânăr profesionist care vrea să se facă remarcat.

Fii însă realist în legătură cu ce poți face, cu abilitățile și cunoștințele tale. Dacă chiar vrei să faci o schimbare în carieră, s-ar putea să fii nevoit să te întorci puțin și pe la școală - poate să faci un master. Sau poate că va trebui să pleci de pe o funcție de coordonare pe una entry level. Împacă-te cu această idee, dacă drumul pe care vrei să pornești este cel visat de tine dintotdeauna.

  1. Frica de schimbare

Cei mai mulți oameni au probleme serioase atunci când trebuie să accepte schimbarea şi sentimentul de nesiguranță care vine la pachet cu ea. Este explicabil. Probabil deja ai o rutină, iar rutina face lucrurile previzibile și te ajută în anumite situații profesionale. Însă atunci când pornești într-o nouă aventură, acest echilibru se strică și se poate traduce inclusiv prin ore în plus petrecute departe de cei apropiați. Este suficient să îi sperie chiar și pe cei mai curajoși dintre noi.

Soluția este să te gândești la alte situații neașteptate, care ți-au dat viața peste cap și cărora le-ai făcut față cu brio. Să conștientizezi că poți face față unor situații dificile îți va da curaj să faci o schimbare și în carieră.

Te-ai gândit să faci o schimbare în carieră, însă ți-e teamă? De ce anume ți-e frică cel mai tare și ce ai făcut să depășești sentimentele de nesiguranță?

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Inedit » 3 lucruri de care te temi și care te împiedică să avansezi în carieră