Antena Meniu Search
x

Video Artă cu drujba şi dalta. De cât timp are nevoie un sculptor pentru a realiza o statuie în mărime naturală

Personaje de pe vremea dacilor sunt readuse la viaţă într-un mod mai puţin obişnuit, la poalele munţilor, în Gorj. Din simpli buşteni, câţiva sculptori fac lucrări inedite cu drujbele şi cu dalta. La final, acestea vor fi expuse într-un parc tematic inspirat din istorie, dar şi din legendele locului.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 09.07.2023, 10:44

Vezi și

Dintr-un buştean lung de patru metri, sigur pe el, George sculptează doi daci. Pare o misiune complicată, dar pentru el nu e. Nu are nevoie nici de vreun desen ca să-i iasă o sculptură inedită.

George Bostănică, sculptor: "Lucrăm încă la sfatul dacilor şi, între toţi dacii, facem şi un înţelept. Se pot face lucruri chiar de fineţe cu drujba. Undeva la 90% e făcut din drujbă."

De loc, e din Vrancea, dar s-a îndrăgostit de acest colţ de sub munte, din judeţul Gorj, şi vine la tabăra de sculptură de când a început. 

Reporter: "În câte zile transformăm un buştean într-un dac?"

Pe acelaşi subiect

George Bostănică, sculptor: "În funcţie de cât îl vrei de detaliat, poate dura între cel puţin trei zile şi o săptămână."

Reporter: "Cum vi se pare ce se întâmplă aici?"

Turist: "Mă uit la mâna dânsului, e meseriaş."

Locul unde a prins viaţă vatra dacică nu a fost ales întâmplător.

Pompiliu Ciolacu, etnolog: "În vârful muntelui, era o cetate dacică, am zis să ducem Dacia în vatra satului, aproape de oameni."

Pe lângă turişti, parcul tematic s-a animat şi cu zeci de copii în haine populare, care au luat parte la un atelier de creaţie şi au încercat să fure meserie de la meşterii populari prezenţi la eveniment.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Artă cu drujba şi dalta. De cât timp are nevoie un sculptor pentru a realiza o statuie în mărime naturală