Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox 8 septembrie 2018. Sărbătoare cu cruce roşie în calendar: Naşterea Maicii Domnului

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului pe 8 septembrie 2018. Este prima mare sărbătoare a anului nou bisericesc, început la 1 septembrie.

Această sărbătoare a fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veşniciei
Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului pe 8 septembrie 2018

Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului pe 8 septembrie 2018. Este prima mare sărbătoare a anului nou bisericesc, început la 1 septembrie.

După sărbătoarea Buneivestiri (25 martie) şi cea a Adormirii Maicii Domnului (15 august), praznicul Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie) reprezintă încă o mare sărbătoare închinată Preacuratei Fecioare Maria.

Calendar ortodox 8 septembrie 2018. Naşterea Maicii Domnului şi semnificaţia cifrei 8

Această sărbătoare a fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veşniciei, viaţa fără de sfârşit. Datorita Ei, Fiul cel Veşnic al lui Dumnezeu s-a întrupat, a biruit moartea şi a dăruit oamenilor viaţa veşnică în Împărăţia Cerurilor.

Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea, ofera mai multe amanunte despre originea si copilaria Maicii Domnului. Potrivit cercetatorilor, fragmentul care face referire la Fecioara Maria, a fost scris in jurul anului 140. Desi nu este considerata o scriere canonica, informatiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Sărbătoare 8 septembrie 2018. Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică

Naşterea Maicii Domnului. Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana

Tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din semintia lui Iuda. Sotia lui Ioachim era Ana, fiica preotului Matthan. Erau in varsta si fiind lipsiti de copii erau priviti de ceilalti ca blestemati. Astazi, atat de mult si-a schimbat lumea "fizionomia", incat considera ca esti blestemat daca ai prea multi copii. Lumea e intoarsa si asta pentru ca nu mai vede dincolo de ea. Ioachim si Ana nu sunt resemnati, nu-si spun "nu mai avem ce face", ci indraznesc sa-i ceara lui Dumnezeu, ceea ce noi definim a fi imposibil: sa fie parinti la o varsta inaintata. Acestia depasesc rigorile stiintei - "nu ai voie sa nasti decat pana la varsta X". Nu se tem ca vor naste un copil cu handicap si asta pentru ca Il asaza pe Dumnezeu in aceasta lucrare. Sfantul Ioan Damaschin spune ca firea celor doi s-a biruit prin har si a ramas supusa. Nu a luat-o inaintea harului. A asteptat neroditoare, pana cand harul a inflorit rodul.

Naşterea Maicii Domnului. Ce înseamnă numele Maria

Provenind din ebraicul "Aia", Maria se traduce "Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea draga", "cea iubita".

Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire:

- 8 septembrie - Nasterea Maicii Domnului

- 1 octombrie - Acoperamantul Maicii Domnului

- 21 noiembrie - Intrarea in biserica a Maicii Domnului

- 9 decembrie - Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana

- 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului

- 25 martie - Buna Vestire

- 2 iulie - Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne

- 15 august - Adormirea Maicii Domnului

- 31 august - Punerea in racla a braului Maicii Domnului

La multi ani tuturor celor ce poarta numele Sfintei Fecioare Maria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Inedit » Calendar ortodox 8 septembrie 2018. Sărbătoare cu cruce roşie în calendar: Naşterea Maicii Domnului