Antena Meniu Search
x

Casele ecologice câştigă teren în România. Construcțiile din cânepă devin, în timp, tot mai rezistente

Casele ecologice câştigă teren în ţara noastră. Pe lângă cele făcute din paie sau din lut, au apărut şi cele din cânepă.

Vezi și

Casele ecologice câştigă teren în ţara noastră. Pe lângă cele făcute din paie sau din lut, au apărut şi cele din cânepă. Astfel de construcţii devin, în timp, tot mai rezistente. Iar pereţii lor respiră pur şi simplu. În plus, reduc considerabil facturile celor care optează pentru ele.

Într-un peisaj de poveste, casa verde din Sibiel a prins deja contur. Pe schele, muncitorii lucrează de zor. Curând, Cătălin şi Oana se vor muta în locuinţă nouă. Una atât de rezistentă, încât nici cutremurele însemnate nu ar putea-o pune la pământ. 

Oana Suciu: "Au în compoziţie puzderie de cânepă şi var hidratat. Varul hidratat absoarbe CO 2, iar pe măsură ce trece timpul casele devin tot mai durabile."

Totul a fost ridicat pe o structură din lemn, pe care s-a pulverizat, cu ajutorul unei instalaţii speciale, amestecul de cânepă şi var. Un material care reglează umiditatea şi rezistă la foc. Şi care face minuni pentru cei cu probleme respiratorii.  

Cătălin Boteanu: "Am avut experienta de a locui intr-o casa din canepa, la un prieten de-al nostru din Germania şi a fost așa o senzaţie, nu ştiam de ce îmi e bine. Pe mine m-a ajutat pentru ca am o rinita alergică, în pricipiu când este foarte uscat."

În străinătate, astfel de case prietenoase cu mediul au apărut de zeci de ani. Cătălin şi Oana visează să răspândească ideea şi în România. Chiar dacă preţul e cu aproape 40% mai mare faţă de clădirile moderne, banii se recuperează în timp. 

Şi asta pentru că, în interior, temperaturile rămân constante, şi astfel, facturile se pot reduce chiar şi la jumătate. Construcţia casei ecologice a început anul trecut şi este prima făcută din cânepă de la noi din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Casele ecologice câştigă teren în România. Construcțiile din cânepă devin, în timp, tot mai rezistente