Casele ecologice câştigă teren în România. Construcțiile din cânepă devin, în timp, tot mai rezistente
Casele ecologice câştigă teren în ţara noastră. Pe lângă cele făcute din paie sau din lut, au apărut şi cele din cânepă.
Casele ecologice câştigă teren în ţara noastră. Pe lângă cele făcute din paie sau din lut, au apărut şi cele din cânepă. Astfel de construcţii devin, în timp, tot mai rezistente. Iar pereţii lor respiră pur şi simplu. În plus, reduc considerabil facturile celor care optează pentru ele.
Într-un peisaj de poveste, casa verde din Sibiel a prins deja contur. Pe schele, muncitorii lucrează de zor. Curând, Cătălin şi Oana se vor muta în locuinţă nouă. Una atât de rezistentă, încât nici cutremurele însemnate nu ar putea-o pune la pământ.
Oana Suciu: "Au în compoziţie puzderie de cânepă şi var hidratat. Varul hidratat absoarbe CO 2, iar pe măsură ce trece timpul casele devin tot mai durabile."
Totul a fost ridicat pe o structură din lemn, pe care s-a pulverizat, cu ajutorul unei instalaţii speciale, amestecul de cânepă şi var. Un material care reglează umiditatea şi rezistă la foc. Şi care face minuni pentru cei cu probleme respiratorii.
- Un cuplu din UK a zburat până în Italia pentru o zi, fiindcă o ieşire în Londra ar fi costat de trei ori mai mult
- "Nu mă mâncase". Mărturia tânărului care a fost înghiţit de o balenă în apele din Chile. Cum a scăpat cu...
- Beatrice câştigă mii de euro, purtându-le de grijă petrecăreţilor din Milano. Cum a ajuns să fie cunoscută
- Un Golden Retriever, remediul pentru frica de zbor pe aeroportul din Skopje. Dino calmează pasagerii înainte de...
- Lassie a fugit de acasă de Crăciun, speriată de petarde. Căţeluşa a fost găsită după aproape două luni de...
Cătălin Boteanu: "Am avut experienta de a locui intr-o casa din canepa, la un prieten de-al nostru din Germania şi a fost așa o senzaţie, nu ştiam de ce îmi e bine. Pe mine m-a ajutat pentru ca am o rinita alergică, în pricipiu când este foarte uscat."
În străinătate, astfel de case prietenoase cu mediul au apărut de zeci de ani. Cătălin şi Oana visează să răspândească ideea şi în România. Chiar dacă preţul e cu aproape 40% mai mare faţă de clădirile moderne, banii se recuperează în timp.
Şi asta pentru că, în interior, temperaturile rămân constante, şi astfel, facturile se pot reduce chiar şi la jumătate. Construcţia casei ecologice a început anul trecut şi este prima făcută din cânepă de la noi din ţară.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰