Antena Meniu Search
x

Castanele comestibile au devenit ingredientul principal al unui desert din ce în ce mai apreciat în România

Li se mai spune şi medicamentul toamnei, dar au un gust delicios. Castanele comestibile câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în ţara noastră.

Vezi și

Li se mai spune şi medicamentul toamnei, dar au un gust delicios. Castanele comestibile câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în ţara noastră. În Oradea, pădurile de castani sunt colindate în acestă perioadă de culegători care fac provizii consistente.

Strălucitoare şi aburinde, castanele proaspăt fierte sunt gata pentru a fi transformate în cel mai aşteptat desert al toamnei. Un piure fin, servit cu frişcă şi căpşuni. 

Pentru asemenea deliciu, localnicii din comuna bihoreană Dobreşti s-au mobilizat încă de dimineaţă.

Dealurile din nordul ţării, mai rar afectate de arşiţă, sunt locurile unde castanele comestibile capătă gustul cel mai bun.

Mariana Monenci, culegătoare de castane: "Sunt mai bune castanele de Dobreşti, cele româneşti."

Peste castanele pisate se adaugă unt, zahăr şi esenţă de rom. 

În Baia Mare, castanele sunt coapte. Gustarea este atât de apreciată, încât i s-a dedicat propria paradă.

Un kilogram de castane comestibile se vinde cu 15 lei. Vânzătorii spun, însă, că gustul celor gătite într-o bucătărie nu se compară cu cel al bunătăţilor făcute în aer liber.

Şi nutriţioniştii recomandă aceste fructe, pe care le numesc medicamentul toamnei.

"Castanele sunt foarte scăzute în grăsimi. Şi mai mult, din cele două grame la sută, peste trei sferturi sunt grăsimi protectoare pentru vase şi pentru organe", spune un nutriţionist.

Castanele sunt recomandate şi pentru conţinutul scăzut de colesterol şi sunt recomandate în dieta persoanelor care suferă de afecţiuni ale inimii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Castanele comestibile au devenit ingredientul principal al unui desert din ce în ce mai apreciat în România