Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce semnificație are Aghiasma Mare sau apa sfințită de Bobotează. Credincioșii o beau timp de 9 zile

În ziua Botezului Domnului sau de Bobotează, pe 6 ianuarie, este oficiată în bisericile ortodoxe slujba sfințirii celei mari a apei. După sfinţire, aceasta devine Agheasma Mare. Termenul de „agheasmă” provine de la cuvântul grecesc „agiasmós” care înseamnă „sfințire”.

de Redactia Observator

la 05.01.2023 , 11:49

Ce semnificație are Aghiasma Mare sau apa sfințită de Bobotează. Credincioșii o beau timp de 9 zile Ce semnificație are Aghiasma Mare sau apa sfințită de Bobotează. Credincioșii o beau timp de 9 zile - Facebook / Arhiepiscopia Tomisului

Boboteaza, celebrată pe 6 ianuarie, marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor. Sărbătoarea aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică.

Ce este Aghiasma Mare

Aghiasma Mare se oficiază la Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în Iordan. Ea se oficiază atât în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.

Articolul continuă după reclamă

Aghiasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, potrivit Basilica, „rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor, fapt pe care îl remarcă, din vechime, Sfinţii Părinţi şi scriitorii bisericeşti”, scrie sursa citată.

Pe acelaşi subiect

Cum se ia Aghiasma Mare

Agheasma mare se ia dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta. Se poate consuma din Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) până la Odovania praznicului (14 ianuarie), apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.

Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din gospodărie, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu în noul an. Se păstrează la loc de cinste în fiecare locuință, de obicei în vase de sticlă.

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Inedit » Ce semnificație are Aghiasma Mare sau apa sfințită de Bobotează. Credincioșii o beau timp de 9 zile