Cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume a clocit un ou la vârsta de 70 de ani

De Cornel Preda.
Publicat: 04.03.2021, 14:13.
Actualizat: 04.03.2021, 14:16

Cea mai bătrână pasăre sălbatică luată în evidenţă - un albatros Laysan pe nume Wisdom (Înţelepciune) - nu doar că a împlinit 70 de ani la începutul acestui an, dar are din nou şi un pui, cel puţin al 40-lea din viaţa ei, o realizare care lărgeşte graniţele cunoaşterii umane despre modul în care trăiesc păsările.

Un albatros Laysan îşi hrăneşte puiul

Un albatros Laysan îşi hrăneşte puiul

Getty Images / Sylvain CORDIER

Wisdom, care a fost etichetată prima oară în 1956, este cea mai bătrână pasăre sălbatică din istorie - şi ar putea avea chiar mai mult de 70 de ani, întrucât a fost estimat că ar avea doar 5 ani când a fost descoperită - cea mai fragedă vârstă la care un albatros ajunge la maturitate sexuală. Luna trecută, noul ei pui a eclozat pe atolul Midway, o bucată mică de pământ la 2.000 de kiloemtri nord-vest faţă de Hawaii, în mijlocul Oceanului Pacific de Nord.

Pasărea septuagenară a crescut pui cu partenerul actual, numit Akeakamai, din cel puţin 2010, conform US Fish and Wildlife Service. Albatroşii Laysan sunt o specie renumită care îşi aleg parteneri pe viaţă, însă datorită longevităţii lui Wisdom, aceasta a avut mai mulţi parteneri faţă de care a trăit mult mai mult.

Întoarcerea ei pe atol la finalul lunii noiembrie a fost primită cu entuziasm de oficialii faunei sălbatice, care au anticipat că ar putea să atingă vârsta impresionantă şi să mai facă un pui. „În fiecare an în care Wisdom revine, învățăm noi lucruri despre cât de mult pot trăi păsările marine și crește pui”, a declarat biologul Beth Flint, conform The Independent. „Întoarcerea ei nu doar inspiră iubitorii de păsări din întreaga lume, dar ne ajută să înțelegem mai bine și cum proteja aceste păsări marine grațioase și habitatul de care au nevoie pentru a supraviețui în viitor”.

Cât trăieşte un albatros Laysan

Până în secolul 21 se credea că albatroșii Laysan trăiesc în jur de 40 de ani. Dar Wisdom a rescris cărțile de istorie naturală. În 2002, biologul Chandler Robbins a observat un inel de identificare deteriorat care necesita înlocuire pe piciorul unei păsări. Spre uluirea lui a descoperit nu doar că pasărea avea 51 de ani, dar și că el era cel care o etichetase în 1956. Robbins a murit în 2017, la vârsta de 98 de ani.

Albatroşii Laysan petrec 90% din timpul vieţii lor în aer sau pe mare, în timp ce cutreieră apele sălbatice ale Pacificului de Nord. Majoritatea cunoştinţelor ştiinţifice adunate de oameni despre aceste păsări vin din datele culese în timpul celorlalte 10 procente când păsările vin în coloniile lor pentru a-şi găsi partenerul şi a creşte pui.

Reuşita lui Wisdom este remarcabilă în contextul vieţii grele pe care albatroşii o au şi a numărului tot mai mare de pericole la care sunt supuşi - nu doar furtuni, tsunamiuri şi rechini, ci şi criza climatică, poluarea cu plastic şi alte deşeuri. Albatroşii nu depun deobicei ouă în fiecare an, iar atunci când o fac, pun la clocit un singur ou, astfel că fiecare pui valoros care iese din nou şi supravieţuieşte are însemnătate pentru populaţia de albatroşi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.