Codul bunelor maniere! Cum trebuie să te comporți la masa de CRĂCIUN! Sunt INTERZISE culorile închise
Crăciunul este o ocazie perfectă pentru ca familia și prietenii să se adune la masă, lângă bradul împodobit, pentru a petrece această zi împreună. Indiferent dacă avem invitați sau suntem invitați, trebuie să ținem cont de regulile de bune maniere.
Crăciunul este o ocazie perfectă pentru ca familia și prietenii să se adune la masă, lângă bradul împodobit, pentru a petrece această zi împreună. Indiferent dacă avem invitați sau suntem invitați, trebuie să ținem cont de regulile de bune maniere mai ales în aceste momente de sărbătoare, pentru a fi bune gazde sau oaspeți.
Dacă suntem gazde, vom avea grijă ca atmosfera să fie festivă, casa noastră să fie frumos decorată, cu ghirlande din crengi de brad, cu coronițe din brad agățate la intrare în semn de bun venit pentru invitați, cu un fond muzical în surdină, dar alegând colinde și cântece de Crăciun.
La sosirea oaspeților, vom întâmpina fiecare invitat cu un zâmbet și o urare, îi vom conduce în camera unde este așezată masa festivă, arătându-le locul rezervat. În cazul în care sunt invitați care nu se cunosc, vom avea grijă să facem prezentările cuvenite. Dacă sunt și copii printre invitați, ideal este să organizăm o masă separat pentru aceștia.
Când sosesc oaspeții nu vom mai face drumuri la bucătărie pentru ultimele pregătiri culinare, vom avea grijă ca toate preparatele să fie gata de dus la masă. E nepoliticos să lăsăm invitații la masă și să fugim la bucătărie pentru că friptura trebuie scoasă din cuptor și porționată sau pentru că mai avem de pregătit sosul pentru salată.
Masa va fi decorată festiv, cu mici lumânări, cu crenguțe de brad, șervețele cu motive de sezon, dar nu o vom încărca excesiv, pentru a avea suficient loc pentru platourile cu preparate și pentru farfurii, tacâmuri și pahare.
Un element deloc de neglijat este locul pentru hainele invitaților. Dacă nu este suficient de încăpător cuierul din holul de la intrare, putem opta pentru un cuier-pom pentru a pune hainele oaspeților. În niciun caz nu vom atârna hainele acestora pe spătarul scaunelor și nici nu le vom arunca pe un pat, în dormitor, una peste alta.
Oricât de mult ne-am fi străduit să curățăm covorul, nu vom cere invitaților să se descalțe pentru a-l proteja și a-l feri de murdărie. E neplăcut pentru un invitat să fie îmbrăcat elegant, de sărbătoare, dar desculț. Cu siguranță fiecare oaspete va avea grijă să-și șteargă bine încălțămintea pe preșul de la intrarea în locuință.
Dacă optăm pentru un meniu tradițional pentru masa de Crăciun, ne vom asigura că toți invitații pot mânca preparate din carne de porc. Dacă sunt invitați care țin un anumit regim sau sunt vegetarieni, vom pregăti special pentru ei alte preparate. Cât privește băuturile, ne vom asigura că avem mai multe sortimente, astfel încât să putem mulțumi pe toată lumea. Nu trebuie să uităm copiii, în cămară trebuie să avem pregătite sucuri naturale pentru aceștia. De asemenea, vom avea în frigider și bere fără alcool pentru aceia care vin cu mașina.
E de preferat să evităm să deschidem televizorul dacă acesta este plasat în camera în care am pregătit masa. Invitații sunt de obicei rude și prieteni care vor să se bucure de întâlnire și să discute între ei, nu să urmărească programul Tv. Putem plasa televizorul într-o altă cameră, unde am pregătit masa pentru copii. Aceștia se vor bucura să vadă desene animate după ce au terminat de mâncat.
Politicos este să punem sub bradul de Crăciun câte un mic dar pentru fiecare invitat. Darurile nu trebuie să fie costisitoare, mai curând amuzante. Ideal este să oferim același tip de dar fiecărui invitat — spre exemplu un breloc sau un pix — care poate fi folosit atât de domnilor, cât și de doamne, ori un obiect specific sărbătorilor. Pentru copii vom pregăti dulciuri.
În cazul în care suntem invitați la masa de Crăciun, vom avea grijă să nu întârziem. E nepoliticos să aștepte ceilalți invitați sosirea unui întârziat. Vom duce gazdelor un dar — flori pentru doamne și o sticlă de vin sau de șampanie pentru domni. Dacă au copii, vom duce neapărat un pachețel cu dulciuri.
Ținuta va fi de sărbătoare, culorile alese de obicei fiind roșu sau verde. Evitați culorile închise, este o zi a veseliei, deci și ținuta noastră trebuie să fie veselă. Totuși, nu trebuie să cădem în ridicol purtând o bentiță la care sunt atașate cornițe de ren.
La masă vom discuta politicos cu toți invitații, vom aprecia calitatea preparatelor fără a exagera cu laudele. Doamnele nu vor cere rețeta cozonacului sau a fripturii, oricât de mult le-ar fi plăcut. Pot face asta a doua zi, telefonând gazdei.
La plecare vom mulțumi pentru invitație și ne vom lua rămas bun de la toată lumea, inclusiv de la copii.
Sursa: agerpres.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰