Antena Meniu Search
x

Video Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin

După sezonul magnoliilor şi al lalelelor, o nouă plantă face senzaţie pe internet. Se numeşte glicina şi, dacă până acum câţiva ani era rară la noi, azi e vedeta lunii aprilie. Există chiar şi o hartă a celor mai frumoase glicine înflorite din Bucureşti. Dar dacă vreţi să fiţi cu adevărat uimiţi de o ploaie de flori, trebuie să ajungeţi în Prahova.

Ana Maria Gheorghe
de Ana Maria Gheorghe

la 19.04.2024, 21:01

Vezi și

"Dacă Raiul ar fi pe pământ, probabil că aşa ar arăta. O boltă de zeci de metri de glicină ca aceasta, aflată în curtea Mănăstirii Ghighiu din Prahova. Despre miros.... Este divin!", arată Ana Maria Gheorghe, reporter Observator. Loc de reculegere şi de rugăciune, Mănăstirea Ghighiu a devenit loc de pelerinaj şi pentru cei care vor să admire minunile naturii. În cele două săptămâni în care glicina rămâne înflorită, sunt tot mai mulţi turişti. La capătul boltei de flori albe şi mov e un izvor despre care se spune că are puteri tămăduitoare.

A înflorit şi la noi glicina

Şi bucureștenii au ieșit să admire superbele ghirlande de flori, chiar și pe ploaie. "Glicină este, eu credeam că este salcâm până când m-a lămurit cineva că e altceva. E splendidă, e superbă, miroase foarte bine. Le ştiu, cred că pot să fac hartă în Bucureşti pe unde sunt", spune o femeie.

De fapt, există deja o hartă a glicinelor din Capitală. "Am terminat cu magnolia, cu cireşul japonez, acum vorbim despre glicină. Ea ar fi trebuit normal ca in luna mai să înflorească, deci şi ea a înflorit mai devreme, ca şi toate plantele", explică Maria Raicu, inginer Grădina Botanică Bucureşti.

Pe acelaşi subiect

Originară din Asia, glicina a devenit tot mai populară şi în grădinile de la noi în ultimii ani. "La noi în ţară cresc mai multe tipuri de glicină. Cele mai cunoscute sunt glicina japoneză, Wisteria floribunda. Şi glicina chinezească, Wisteria sinensis", explică Maria Raicu, inginer Grădina Botanică Bucureşti.

Ambele sunt la fel de frumoase, dar cea chinezească are un plus. "Este foarte parfumată. Inflorescenţele sunt lungi. E spectaculoasă!", spune Maria Raicu, inginer Grădina Botanică Bucureşti.

Planta poate rezista peste 100 de ani

Glicina poate rezista peste 100 de ani. Cel mai mare arbust, înregistrat în Cartea Recordurilor, se află în California. A fost plantat în 1892 și are, în plin sezon, peste un milion și jumătate de flori. Titlul de cea mai frumoasă plantă căţărătoare îi revine însă unui exemplar roz, din Japonia.

Dacă nu ajungeţi să le admiraţi la capătul lumii, puteţi face măcar un popas în Cișmigiu. Cel mai vechi parc din București, amenajat în stilul grădinilor englezești, te îmbie de la intrare cu glicină înflorită. Cei care vor să aibă splendidele plante căţărătoare în curte sau în ghiveci, pot cumpăra raăsaduri din magazine, la preţuri cuprinse între 30 şi 130 de lei, în funcţie de numărul de fire sau soi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Inedit » Colţul de Rai din România unde a înflorit o plantă nespus de frumoasă, care ar avea "puteri tămăduitoare". Rezistă 100 de ani, iar parfumul este divin