Crăciuniţele, o afacere înfloritoare în perioada sărbătorilor de iarnă
Crăciuniţele sunt un simbol al sărbătorilor de iarnă şi cele mai căutate flori în această perioadă. Aşa că proprietarii de sere care au ales să planteze plantele Crăciunului, profită acum din plin. După ce au fost îngrijite atent, mii de flori de un roşu rubiniu sunt gata să plece către clienţi.
Crăciuniţele sunt un simbol al sărbătorilor de iarnă şi cele mai căutate flori în această perioadă. Aşa că proprietarii de sere care au ales să planteze plantele Crăciunului, profită acum din plin. După ce au fost îngrijite atent câteva luni, mii de flori de un roşu rubiniu sunt gata să plece către clienţi. Anul acesta, însă, pe mesele de sărbători vor ajunge şi crăciuniţe portocalii sau fucsia.
Un covor roşu intens se întinde în această seră din Arad. De patru generaţii, familia Palasthy lucrează din zori şi până în noapte pentru a îngriji miile de flori ce vor decora casele românilor de sărbători.
Steaua Crăciunului este simbolul acestei sărbători. Şi cum cererea este mare şi oferta e pe măsură. Au apărut crăciuniţe albe sau de culoarea piersicii.
Sunt doar câteva din cele 14 soiuri noi obţinute cu butaşi aclimatizaţi, în ultimii ani, în Europa. Cultivatorii spun că e doar un mit faptul că florile mor după Crăciun.
Crăciuniţele pleacă din seră cu 10 lei ghiveciul. În florăriile şi pieţele din Arad, se vând la un preţ dublu.
Unul dintre florari spune că "trec cel mai bine acum, înainte de Crăciun, crăciuniţele pentru că reprezintă Crăciunul şi e o floare care se oferă la oricine în casă, în seara de Crăciun. Acum vindem cinci, şase bucăţi pe zi, dar în plin sezon vindem şi 40 de bucăţi pe zi".
Legenda spune că planta, originară din Mexic, ar fi fost culeasă de pe drum de doi copii sărmani şi dusă în dar lui Iisus, la biserică.
În ziua de Crăciun, frunzele verzi au devenit, ca prin miracol, roşii. Simbol al simplităţii şi al lucrului dăruit din inimă, crăciuniţa a fost planta de leac a aztecilor, care făceau din ea tincturi şi ceaiuri pentru combaterea febrei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰