Cum a ajuns pizza cel mai iubit preparat din lume
Pizza este unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, cu o faimă care a depășit de multă vreme granițele tuturor continentelor și a cucerit gusturile oamenilor din toate păturile sociale. Asta chiar dacă, inițial, pizza a apărut ca un preparat al celor cu venituri modeste.
Dospită sub soarele napoletan, pizza a câștigat notorietate și popularitate tocmai datorită rețetei simple, dar extrem de gustoase, de la care a plecat. Pizza - așa cum o găsim astăzi, de exemplu, în restaurante precum Pizza Smiley - a apărut după secolul al XVI-lea, dar denumirea preparatului apare pentru prima dată într-un document din anul 997, apoi în alte documente medievale din Italia centrală și de sud.
Unii spun că la baza rețetei originale de pizza se află focaccia, o altă specialitate a bucătăriei italienești sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius și pe care o mâncau cu diverse condimente și plante aromatice. Pizza începe să se apropie de rețeta din zilele noastre abia în secolul al XVI-lea, când au fost aduse roșiile din Lumea Nouă (America).
Legenda spune că pizza a fost inventată la Napoli de brutarul Raffaele Esposito, în secolul al XVIII-lea, când la masa lui s-a așezat însăși regina Margherita de Savoia, soția regelui Umberto I. Bucătarul i-a pregătit acesteia trei preparate diferite, toate având la bază un blat de pâine copt bine la cuptor: prima se baza pe untură, busuioc, brânză pecorino și piper, a doua conținea roșii, hamsii, usturoi, oregano și ulei în timp ce al treilea, care mai târziu va fi numit Pizza Margherita, a avut la bază roșii, mozzarella și busuioc, un omagiu adus culorilor de pe drapelul italian. Aceasta din urmă i-a plăcut atât de mult reginei încât ar fi scris o scrisoare de mulțumire bucătarului, iar rețeta preparatului a fost dusă mai departe pe tot cuprinsul Italiei și nu numai.
Așa cum era de așteptat, legenda despre apariția delicioasei pizza și-a găsit numeroși contestatari. De fapt, nimeni nu știe cine a inventat pizza. Deși cultura meditareană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. De asemenea, documentele străvechi arată că și în Grecia Antică oamenii mâncau o pâine rotundă și plată deasupra căreia puneau diferite condimente și ingrediente.
Prima pizzerie din lume s-a deschis la Napoli: L'Antica Pizzeria Port'Alba, un local care funcționează în ziua de astăzi și care își urmărește istoria până la 1738, când era doar un stand de mâncare de stradă. Însă pizza a depășit orice granițe abia după cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu reîntoarcerea acasă a soldaților americani și a imgranților care au adus cu ei povestea acestui preparat simplu, dar delicios. Încetul cu încetul, datorită călătoriilor transfrontaliere, oameni din toate colțurile lumii au descoperit gustul inconfundabil al „pâinii speciale” italienești - cu topping de roșii, ulei de măsline și mozzarella - numită simplu: pizza.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰