Antena Meniu Search
x

Scurtă istorie a celui mai căutat preparat din bucătăria italiană: Pizza, din Italia în toată lumea

Bucătăria italiană este cunoscută pentru varietatea de rețete si preparate delicioase dar, la italieni, regina mesei este pizza. Cu blat gros și fraged, ori subțire și crocant, pizza a devenit un adevărat simbol pentru Italia.

de Redactia Observator

la 14.09.2021, 10:27

pizza margherita asezată pe un suport de lemn
Scurtă istorie a celui mai căutat preparat din bucătăria italiană: Pizza, din Italia în toată lumea - Profimedia Images

Legenda spune că pizza a fost inventată la Napoli de brutarul Raffaele Esposito, în secolul al XVIII-lea, când la masa lui s-a așezat însăși regina Margherita de Savoia, soția regelui Umberto I. Bucătarul i-a pregătit acesteia trei preparate diferite, toate având la bază un blat de pâine copt bine la cuptor: prima se baza pe untură, busuioc, brânză pecorino și piper, a doua conținea roșii, hamsii, usturoi, oregano și ulei în timp ce al treilea, care mai târziu va fi numit Pizza Margherita, a avut la bază roșii, mozzarella și busuioc, un omagiu adus culorilor de pe drapelul italian. Aceasta din urmă i-a plăcut atât de mult reginei încât ar fi scris o scrisoare de mulțumire bucătarului, iar rețeta preparatului a fost dusă mai departe pe tot cuprinsul Italiei și nu numai.

Citește și: Pizza Margherita. Cea mai simplă rețetă de pizza italiană

Așa cum era de așteptat, legenda despre apariția delicioasei pizza și-a găsit numeroși contestatari. De fapt, nimeni nu știe cine a inventat pizza. Deși cultura meditareană are variante incipiente înrădăcinate în dieta lor, variante similare au fost descoperite și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan [wikipedia]. De asemenea, documentele străvechi arată că și în Grecia Antică oamenii mâncau o pâine rotundă și plată deasupra căreia puneau diferite condimente și ingrediente.

Teoria că pizza are origini mediteraneene este infirmată și de etnografii scandinavi care susțin că pizza modernă provine din pâinea cu pește și legume pe care o mâncau marinarii din nord încă din timpuri străvechi.

Proveniența cuvântului ”pizza”

După unii, cuvântul pizza derivă din latinescul "picea", care descrie coacerea pâinii în cuptor sau din cuvântul italian „pizzicare” (însemnând „a trage”), referindu-se la faptul că pizza este trasă afară din cuptor.

Precursorul pizzei a fost, probabil, focaccia, o altă specialitate italiană sub forma unei pâini turtite pe care romanii antici o numeau panis focacius. Această pâine era servită în mod tradițional cu diverse topping-uri, de regulă condimente și plante aromatice, pentru a-i îmbunătăți gustul.

Focaccia s-a transformat în pizza în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americii, când au fost de aduse din Lumea Nouă roșiile.

Prima pizzerie din lume s-a deschis la Napoli

Dacă la început pizza era o mâncare de stradă pe care o puteai cumpăra de la vânzătorii ambulanți, abia în secolul al XIX-lea ar fi apărut pizzeriile de tip restaurant. Așa cum era de așteptat, italienii susțin că prima pizzerie din lume s-a deschis la Napoli, în 1830 - L'Antica Pizzeria Port'Alba - local care funcționează în ziua de astăzi și care își urmărește istoria până la 1738, când era doar un stand de mâncare de stradă.

Încetul cu încetul, pizza a cucerit gusturile și s-a răspândit dincolo de granițele orașului său de baștină, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, dar a ajuns faimoasă mai târziu, și asta grație imigranților italieni din Statele Unite. Prima pizzerie din Statele Unite s-a deschis, se pare, în New York, în anul 1905, și a fost urmată de alte localuri înființate de imigranți în toate marile orașe americane.

Pizza, din Italia în toată lumea

După Al Doilea Război Mondial, în epoca turismului de masă, și alte popoare au descoperit deliciile acestei ”pâini” speciale de pe care nu au cum să lipsească uleiul de măsline, busuiocul, mozzarella, parmiggiano sau roșiile.

Și ca să înțelegi cât de în serios iau italienii acest preparat, au inventat o asociație -  Asociaţia Pizzei Napolitane Veridice - care are reguli stricte în ceea ce priveşte pregătirea unei pizza autentic napolitane. După manual, pizza trebuie coaptă într-un cuptor cu lemne boltit, aluatul trebuie frământat şi aplatizat manual, fără folosirea unor instrumente, iar diametrul pizzei nu trebuie să depăşească 35 de centimetri, respectiv aluatul nu poate fi mai gros de 1/3 cm în mijloc.

Dintre toate sortimentele de pizza care există în zilele noastre (cu șuncă, fructe de mare și chiar ananas), rețeta clasică, de la pizza Margherita, rămâne preferata italienilor. Descarcă aplicația eatzz și încearcă și tu pizza margherita, pizza cardinale sau pizza napoletana pregătite de bucătari profesioniști de la unul din restaurantele care au livrare în zona ta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Reţete » Scurtă istorie a celui mai căutat preparat din bucătăria italiană: Pizza, din Italia în toată lumea