Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Cum arată puii de dragon. Creaturile trăiesc într-un singur loc din lume, în Europa

Peştera Postojna, situată în apropierea capitalei Sloveniei, Ljubljana, atrage turişti din toate colţurile lumii din numeroase motive. Este imensă, are propria cale ferată, iar în străfundurile sale trăiesc nişte creaturi unice în lume, numite de localnici "pui de dragon". 

de Redactia Observator

la 03.12.2021 , 16:37

Înainte de pandemia de COVID-19, Peştera Postojna din Slovenia era una din cele mai populare atracţii turistice europene. Localnicii preţuiesc locul de secole, iar pentru vechimea lui stau dovadă desene rupestre din 1213. Avalanşa de turişti a pornit în 1818, după vizita inaugurală a Împăratului Franz I, dar continuă până în prezent mai ales graţie fiinţelor neobişnuite care trăiesc în adâncurile peşterii. "Olmii" sau "proteus anguinus", în latină, sunt salamandre fără ochi, lungi de aproximativ 25 de centimetri, care nu se dezvoltă niciodată dincolo de faza juvenilă, acvatică. Denumirea populară a rămas însă cea de "pui de dragon". Cu pielea netedă, rozalie, asemănătoare cu cea umană, salamandrele sunt îndrăgite de majoritatea vizitatorilor, care petrec zeci de minute în faţa acvariului special amenajat.

"Puii de dragon" trăiesc într-un singur loc de pe Pământ, în Europa

Biologul Primož Gnezda, fascinat de aceste creaturi unice în lume, a petrecut ani în şir pentru a le studia comportamentul. Deşi sunt nevăzători, "puii de dragon" sunt sensibili la vibraţii şi sunete, motiv pentru care reacţionează atunci când oamenii se apropie prea mult. Mateja Rosa, PR manager al Peşterii Postojna, a mărturisit pentru CNN că micile făpturi pot trăi între 7 şi 100 de ani, în funcţie de metabolismul fiecăreia. Se hrănesc cu viermi, pe care îi aspiră direct din apă, unde aceştia se strâng de obicei într-un fel de ghem mişcător. O altă trăsătură surprinzătoare este capacitatea lor uluitoare de a regenera părţi importante din organism: dacă îşi pierd unul din membre, altul va creşte în loc. TRăiesc la temperaturi în jur de 13 grade Celsius, iar dansul lor de împerechere este cu adevărat spectaculos.

Articolul continuă după reclamă

În 2016, mai mulţi "pui de dragon" au eclozat în peştera Postojna din Slovenia. Mama a depus 64 de ouă, iar exact patru luni mai târziu din găoace a ieşit primul pui. În total, 21 de olmi au supravieţuit. Puii se nasc cu ochi, pe care îi păstrează în primii ani de viaţă, până ce o membrană îi acoperă complet la maturitate. Până în anii 1980, aceste creaturi puteau fi mâncate, gustul lor fiin asemănat cu cel al calamarului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Inedit » Cum arată puii de dragon. Creaturile trăiesc într-un singur loc din lume, în Europa