Cum întreţinem încălţămintea din piele IARNA și nu numai. Efectul miraculos produs de folosirea unei banale coji de portocală
Există câteva trucuri pentru întreţinerea eficientă a încălţămintei din piele, care vă ajută să aveţi mai mult timp perechea preferată de pantofi
Există câteva trucuri pentru întreţinerea eficientă a încălţămintei din piele, care vă ajută să aveţi mai mult timp perechea preferată de pantofi, dar şi să o faceţi să arate în permanenţă ca nouă.
Încălţămintea umedă se pune la uscat cu talpa în sus, pentru a fi expusă aerului. În felul acesta, căptuşeala nu se încreţeşte. Dacă sunt urme sau pete de noroi, acestea se curăţă cu un tampon textil înmuiat într-o soluţie apoasă dintr-un detergent, apoi se clăteşte, se dă cu cremă şi se lustruieşte. După aceea se pun pe calapoade sau se umplu cu hârtie sau cârpe, pentru a-şi păstra bine forma.
Pentru îndepărtarea mirosului neplăcut şi a urmelor de transpiraţie din interior se şterge interiorul cu o cârpă îmbibată în următoarea soluţie: 100 ml apă, 10 ml apă oxigenată, 10 ml spirt sanitar şi 20 ml formol. Încălţămintea albă se curăţă cu neofalină, fără a se uda prea tare, după care se freacă cu o cârpă albă, moale, puţin încălzită.
Este indicat ca încălţămintea curăţită să fie ţinută într-un dulap, într-un raft separat sau într-o cutie ori sertar special, ferită de praf. Specialiştii recomandă, de asemenea, ca încălţămintea să fie cât mai des schimbată, deoarece se păstrează mai bine, fiind şi mai igienică pentru picior. În consecinţă, ar fi de dorit să avem mai multe exemplare de încălţăminte de acelaşi fel (pantofi, ghete, sandale).
După ce încălţămintea de iarnă (bocanci, cizme) a fost curăţată şi uscată, trebuie unsă săptămânal pe feţe şi pe tălpi cu un amestec format din 50% ceară de parchet şi 50% seu. În felul acesta, umezeala nu mai pătrunde în ele. Încălţămintea udă îşi păstrează elasticitatea şi după uscare, dacă va fi bine unsă cu ulei de ricin.
Pantofii negri îşi reiau aparenţa nouă dacă se freacă cu interiorul unei coji de portocală şi se lustruiesc cu o flanelă.
Curăţirea eficientă a pantofilor de culoare maron se face cu ajutorul unui unguent alcătuit din trei linguri de lapte dulce şi o linguriţă de terebentină; apoi frecăm încălţămintea cu un tampon de vată înmuiată în acest amestec. După ce s-a curăţat bine o ştergem cu o cârpă moale şi o ungem cu cremă. Dungile lăsate de zăpadă pe încălţăminte pot fi făcute să dispară cu suc de ceapă.
Tăiem o ceapă în două şi frecăm cu partea dinăuntru locurile respective. Pantofii de antilopă se curăţă excelent dacă înainte de a-i peria îi tamponăm cu o cârpă îmbibată în amoniac.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰