Antena Meniu Search
x

Video Desene vechi de 30.000 de ani, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor

Desene vechi de 30 de mii de ani, unelte din neolitic sau podoabe mai "tinere", de numai patru sau cinci milenii. Sunt doar câteva dintre descoperirile făcute în peşterile din ţara noastră. Cum grotele nu sunt accesibile publicului, arheologii au folosit scannere 3D pentru a recrea întocmai vechile adăposturi ale oamenilor. Turul virtual este acum disponibil la Muzeul Țării Crişurilor din Oradea.     

de Redactia Observator

la 18.09.2022, 13:19

Vezi și

La Muzeul Ţării Crişurilor, din Oradea, pasionaţii de istorie pot admira acum desenele realizate în Peştera Coliboaia, în urmă cu aproximativ 30 de mii de ani. În 2010, arheologii descopereau pe pereţii grotei un bizon, un cal, o felină, două capete de urs şi două de rinoceri păroşi. Cum publicul nu are acces în peşteră, pentru a vedea direct desenele, acestea au fost fotografiate şi scanate.

Sunt desene realizate cu cărbune. Unele dintre animale, cum este bizonul pe care l-aţi văzut, au marcate câteva zone, în care omul paleolitic ştia că este cel mai vulnerabil animalul. 

Scannere 3D pentru a cartografia peşterile

La muzeu sunt prezentate şi obiecte ceva mai "recente", găsite în peşterile din vestul ţării. Elemente de ceramică, bijuterii, inclusiv un colier din perioada neolitică, făcut din dinţii mai multor specii de animale, printre care şi-au găsit locul şi doi molari umani.

Călin Ghemiș – arheolog Muzeul Țării Crisurilor din Oradea: Este un inventar extrem de bogat, pe de altă parte, este foarte, foarte rar. 

Arheologii şi speologii au folosit scannere 3D pentru a cartografia aceste peşteri. Imaginile pot fi văzute acum în muzeu, însă există speranţe că, în baza acestor randări, peşterile ar putea fi replicate la scară naturală din materiale artificiale, în viitor.

Răzvan Dumbravă, speolog: Eu cred că în 5-7-10 ani să fie nişte simulări după scanările 3D extraordinar de bine realizate, astfel încât să nu avem zeci de mii de turişti, vizitatori, la o peşteră, ci milioane prin intermediul acestor tehnologii 3D.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 15 octombrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Desene vechi de 30.000 de ani, expuse la Muzeul Ţării Crişurilor