Antena Meniu Search
x

Dulceața de casă, rețete exotice. Cu ce preţ se vinde un borcan de gem sau dulceață de casă

Dulceaţa de casă e desertul copilăriei care a trecut testul timpului. În ţară, dar şi în Capitală, încă se mai fabrică gemuri şi dulceţuri artizanale, după reţetele bunicilor.

Vezi și

Dulceaţa de casă e desertul copilăriei care a trecut testul timpului. În ţară, dar şi în Capitală, încă se mai fabrică gemuri şi dulceţuri artizanale, după reţetele bunicilor.

Reporterii Observator au ajuns în Pasul Tihuţa, în inima Munţilor Bârgău, acasă la familia Bugnar. Mare iubitor de fructe româneşti, Constantin cultivă căpşuni de trei ani de zile. 

Constantin Bugnar, agricultor: "Marele nostru avantaj este solul pentru că are un PH ridicat, de 6,5. Cultura noastră nu a fost stropită, îngrăşământul este natural, iar mediul de aici e foarte benefic pentru fructe. Cea mai mare parte din recoltă se transformă în dulceaţă. De prepararea ei, se ocupă soţia, care a învăţat reţeta din bătrâni."

Un borcan cu dulceaţă de căpşuni, preparată acasă la familia Bugnar, se vinde cu 15 lei. 

Prin comparaţie, în hipermarket-uri, preţurile variază între 4 şi 11 lei borcanul. 

Un gem natural, fără chimicale, se recunoaşte după consistenţă, spune Juste Benayache. Este francez şi locuieşte în România de 12 ani. Prepară gemuri artizanale pe care le vinde în magazine exclusiviste.

Reţetele folosite de Juste sunt franţuzeşti, însă, la cerere, a inventat şi altele. De exemplu, gemul cu palincă de prune. Se vinde cu 18 lei borcanul. 

Juste Benayache, antreprenor: "Am făcut un gem de prune, nucă şi palincă, ca să fie cât de românesc se poate. Avem şi piersică-mentă şi gusturi exotice cu portocale şi boabe de cacao."

Gospodinele ştiu că gemul şi dulceaţa se prepară prin metode diferite.

Diferenţa dintre gem şi dulceaţă este aceea că, la fabricarea gemului, se foloseşte zahăr brut, iar la dulceaţă folosim sirop de zahăr. Această diferenţă se regăseşte şi în cantitatea de calorii, astfel că dulceaţa poate avea chiar şi cu 30% mai multe decât gemul.

Pentru cei care ţin la siluetă, există şi dulceţuri sau gemuri fără zahăr adăugat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Dulceața de casă, rețete exotice. Cu ce preţ se vinde un borcan de gem sau dulceață de casă