Dulceaţa din Transilvania, pregătită la foc de lemn la poalele munţilor. Gustul i-a cucerit chiar şi pe străini
Dulceaţa din Transilvania pregătită la poalele munţilor, în tuciuri, la foc de lemn, după reţeta bunicii, are mare succes printre turiştii români, cât şi printre cei străini.
Dulceaţa din Transilvania pregătită la poalele munţilor, în tuciuri, la foc de lemn, după reţeta bunicii, are mare succes printre turiştii români, cât şi printre cei străini. La pensiunile din Munţii Apuseni, aceştia sunt atraşi atât de reţetele vechi de sute de ani, cât şi de ingredientele, care provin din curtea localnicilor. Este un adevărat spectacol la înălţime.
Ca să îi dea dulceţii o culoare frumoasă. Cristina şi Claudia pregătesc dulceaţa de pere şi gutui- o atracţie pentru turişti. În aer liber, pe o masă de lemn toacă zeci de kilograme de fructe, pe care le vor fierbe în tuciuri mari, la foc de lemn.
Procesul de pregătire face diferenţa între cele două dulceţuri. Pentru că gutuile sunt tari, fructele vor trece prima oară prin maşina de tocat.
Spre deosebire de dulceaţa de pere, cea de gutui va avea o textură mai fină.
Am tocat mărunt gutuile, iar acum o să punem zeama de la lămâie ca să-şi păstreze culoarea frumoasă. Dulceaţa mai are nevoie de zagăr. Amestecăm cu grijă şi-apoi lăsăm să fiarbă la foc de lemne, ne dezvăluie gospodinele.
La poalele munţilor Apuseni, aromele toamnei învăluie tărâmul moţilor.
Cristina Nicola: Făcută neapărat şi musai la foc de lemn şi fiartă îngăduit la cam 3-4 ore până ajunge la consistenţa necesară.
Dulceaţa de gutui este aşezată în borcane până nu mai poftesc şi alţii la ea.
Pe foc ajunge şi dulceaţa de pere, pregătită după aceeaşi reţetă. Doar că perele sunt tăiate în bucăţi mari, ca la final să se simtă gustul fructului.
Cristina Nicola: Are un gust deosebit, fin şi îţi aduce aminte de gustul toamnei. +7.48 putem să o facem cu scorţişoară, cu nucă sau simplă.
Dulceaţa este oferită oaspeţilor din pensiuni. În Apuseni, este deja un ritual. Turiştii pot ajuta la pregătirea ei, apoi sunt invitaţi să deguste. Mulţi iau şi pentru acasă. Un borcan costă între 15 şi 30 de lei.
Dulceţurile de toamnă îşi găsesc loc în cămară lângă borcanele cu dulceaţă de lapte, de păpădie, de flori de liliac, de merişoare şi de arpagic cu afine. De ele se bucură, toată iarna, turiştii români, dar şi cei străini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰