Antena Meniu Search
x

Creștinii au și astăzi DEZLEGARE LA PEȘTE în Postul Crăciunului. De ce e bine să mâncăm pește în această zi

Din punct de vedere al alimentației, postul Crăciunului este considerat mai ușor, mai permisiv decât celelalte posturi din calendarul ortodox. Astăzi este dezlegare la pește

 Din punct de vedere al alimentației, postul Crăciunului este considerat mai ușor, mai permisiv decât celelalte posturi din calendarul ortodox. Începând de asâmbătă până luni, inclusiv, când lumea creștină sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovideniile, trei zile la rând, este dezlegare la peste.

 

 Nutriționiștii recomanda consumul de peste deoarece prin compoziția să acesta menține inimă sănătoasă. Astfel, pentru persoanele îngrijorate de sănătatea inimii, indiferent dacă vor să evite problemele sau au deja o afecțiune pe care caută s-o amelioreze, o masă sau două de peste pe săptămâna poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.

 Peștele este un aliment bun pentru sănătate, deoarece este sărac în grăsimi și bogat în proteine, minerale și oligoelemente. în compoziția să, peștele are acizi grași omega3, grăsimi sănătoase, pe care organismul nu le poate produce singur și care au efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge.

 Acizii grași omega3 fluidizează sângele, scad tensiunea și colesterolul, îmbunătățesc capacitatea de învățare și memorare și stimulează imunitatea. O porție de peste de o sută de grame furnizează organismului, pe lângă acizi grași omega3, cam jumătate din necesarul zilnic de proteine, vitaminele A, B și D și minerale, precum fosfor, seleniu și iod.

 Creștinilor ortodocși care vor să țină post li se interzic alimentele de origine animală precum carnea, laptele și ouăle. Este știut că vitamină B12 se găsește numai în produsele de origine animală. Carență de vitamină B12 duce la oboseală, palpitații, dificultăți de concentrare.

 Dacă peștele consumat în zilele de dezlegare nu oferă organismului suficientă vitamină B12, se recomanda că în această perioadă să se ia un supliment de vitamină B12.

 Carnea peștilor de baltă și de rău este mult mai ușor de digerat decât cea a peștilor oceanici și, pentru că are de două ori mai puține calorii decât a acestora, este recomandată și în curele de slăbire.

 Peștele poate fi gătit pe grătar, la cuptor sau fiert. Se spune că peștele prăjit este mai greu de digerat, dar este cel mai gustos cu mămăliguță și mujdei de usturoi, o adevărată desfătare, care măcar la sărbătoare poate să și-o permită oricine, chiar dacă se teme pentru siluetă.

Nu fără rost au rânduit Sfinţii Părinţi ca Postul Crăciunului, în această perioadă a anului calendaristic în care lipsesc legumele şi fructele proaspete, să fie un post mediu ca asprime, cu multe dezlegări la peşte. Putem căuta şi vom găsi cu siguranţă explicaţii şi raţiuni pentru oricare rânduială tipiconală bisericească. Sunt multe căi de mântuire a sufletului, dar este o cale supranumită "împărătească" sau "calea de mijloc", a credinţei nestrămutate că excesele de orice fel, dar mai ales cele fără binecuvântare, pun în primejdie pacea şi mântuirea noastră. De aceea sfatul Bisericii este: credincioşii ei să postească după pravilă, cu toate dezlegările rânduite, iar dacă vor să postească mai aspru, sau invers, simt că nu pot posti după rânduială (pe motiv de boală, de convalescenţă, de neputinţe felurite) şi au nevoie de dezlegări suplimentare (la lapte, brânză, ouă), toţi aceştia sunt îndemnaţi să ceară binecuvântarea duhovnicului, iar fără binecuvântare să nu îndrăznească a săvârşi nimic”, a declarat un preot pentru Ziarul Lumina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Inedit » Creștinii au și astăzi DEZLEGARE LA PEȘTE în Postul Crăciunului. De ce e bine să mâncăm pește în această zi