Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Eclipsă parţială de Lună, miercuri, pe cerul României. Unde şi de la ce oră poate fi văzut ultimul fenomen din acest an

Eclipsă parţială de Lună, în România. Spectacolul va fi vizibil pe cer senin miercuri dimineaţa. La Bucureşti, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră, maximul eclipsei fiind la ora 05:44 dimineaţă, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

de Redactia Observator

la 15.09.2024 , 09:59

Eclipsă parţială de Lună, în România. Miercuri, eclipsa va putea fi urmărită de la ora 3.39 şi se va încheia la ora 7.05. Maximul eclipsei va fi la ora 5.44. 

O eclipsă parţială de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a ei şi pare să o înghită. Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, va apărea puţin mai mare pe cer. 

Cum se formează eclipsa parţială de Lună

Articolul continuă după reclamă

„O mică parte din lumina soarelui este blocată, astfel că Luna va fi puţin mai slabă”, a declarat Valerie Rapson, astronom la Universitatea de Stat din New York la Oneonta. Pământul, luna şi soarele se aliniază pentru a produce o eclipsă de soare sau de lună de patru până la şapte ori pe an, potrivit NASA. Această eclipsă de lună este a doua şi ultima a anului, după o uşoară întunecare în martie.

În aprilie, o eclipsă totală de soare a învăluit în întuneric anumite oraşe din America de Nord. Pentru a vedea o eclipsă de lună nu este nevoie de protecţie specială a ochilor. Observatorii pot privi luna cu ochiul liber sau pot opta pentru binocluri şi telescoape pentru a o vedea mai de aproape.

Este ultima eclipsă de Lună pe 2024, următoarea eclipsă va avea loc în martie 2025 (totală) şi va fi parţial vizibilă din România.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Inedit » Eclipsă parţială de Lună, miercuri, pe cerul României. Unde şi de la ce oră poate fi văzut ultimul fenomen din acest an