Antena Meniu Search
x

Există sau nu FANTOME? Cel mai important EXPERIMENT din lume ne oferă RĂSPUNSUL

Acceleratorul de particule de la Geneva, care este poate unul dintre cele mai importante experimente ştiintifice din lume la aceasta dată, ne oferă un răspuns şi în ceea ce priveşte existenţa fantomelor.

Acceleratorul de particule de la Geneva, care este poate unul dintre cele mai importante experimente ştiintifice din lume la aceasta dată, ne oferă un răspuns şi în ceea ce priveşte existenţa fantomelor.

În Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, protonii sunt acceleraţi până la viteze apropiate de viteza lumini şi apoi loviţi unul de altul. Cercetatori din întreagă lume urmăresc aceste coliziuni subatomice şi inregistrează ce se întamplă.

Printre cele mai importante descoperiri făcute până acum se numără crearea plasmei quark-gluon (cea mai densa materie care exista in afara găurilor negre), dovezi împotriva supersimetriei şi descoperirea bosonul Higgs, un rezultat care a fost premiat cu un Nobel pentru fizică.

Însă, acceleratorul de la Geneva pare să ofere răspunsuri şi pentru cei care sunt interesaţi de existenţa fantomelor. 

Un fizician de la LHC spune ca însăşi activitatea acceleratorului infirmă existenta fantomelor. Brian Cox, Advanced Fellow la Universitatea din Manchester, specializat în fizica particulelor, a explicat acest lucru într-o emisiune radio realizată de BBC Radio 4, care are drept teme ştiinta şi paranormalul.

"Înainte să punem prima intrebare, vreau să fac o declaratie: Nu suntem aici ca sa dezbatem existenta fantomelor pentru că ele nu există", a declarat Cox.

"Daca vrem ca un anumit tipar care poartă informatii despre celulele noastre să continue (dupa moarte) atunci trebuie să specificam ce mediu poartă acest tipar şi cum interactioneaza cu particulele de materie din care este facut corpul nostru. Trebuie, cu alte cuvinte, să inventam o extensie a Modelului Standard al Fizicii particulelor, care a scăpat detectarii în acceleratorul de particule. Este aproape de neconceput la nivelul de energie tipic interactiunii particulelor din corp", a continuat fizicianul.

Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, invitat şi el in emisiune, i-a cerut lui Cox să clarifice aceasta declaratie: "Dacă inteleg bine ceea ce tocmai ai spus, ai declarat ca CERN - Centrul European pentru Cercetare Nucleara - a infirmat existenţa fantomelor".

"Da", a răspuns Cox.

"Aş spune că, dacă există un tip de substanţă care ne conduce corpul, care ne face mâinile şi picioarele să se mişte, atunci el trebuie să interactioneze cu particulele din care este făcut corpul nostru. Şi, având in vedere că am facut măsuratori de precizie foarte mare ale felurilor in care interactionează particulele, atunci afirm că nu poate exista o sursa de energie care ne conduce corpul", a adăugat Cox.

Cu alte cuvinte, daca ar exista fantome în universul fizic, atunci urmele lor ar fi fost detectate de fizicieni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Există sau nu FANTOME? Cel mai important EXPERIMENT din lume ne oferă RĂSPUNSUL