Antena Meniu Search
x

Video Imagini spectaculoase din rezervaţia botanică din Mureş, unică în Europa

Pozele în lanul de rapiţă sau de lavandă nu mai sunt la modă. Acum se poartă bujorii de stepă şi e chiar momentul lor. Mii de turişti vin în această perioadă să vadă bujorii de un roşu aprins înfloriţi la Zau de Câmpie, în Mureş. Acolo e o rezervaţie unică în Europa.

de Sorin Tanţoş

la 07.05.2021, 22:43

Vezi și

Bujorii de stepă înfloresc în aprilie-mai şi sunt extrem de firavi. În Europa, florile au dispărut: "Este un roşu mai deosebit ca şi nuanţă, greu de găsit în orice floare sau orice lucru". 

Ciprian Cenan, custodele rezervaţiei: Este singura rezervaţie din ţară şi din Europa în care întâlnim bujorul într-o rezervaţie, iar în interiorul Arcului Carpatic este singura locaţie unde se întâlneşte la această altitudine.

Florin Pop, inspector geografie ISJ Mureş: A fost declarată arie protejată de interes naţional în 2000. 

Rezervaţia botanică de la Zau de Câmpie a fost deschisă în 1932

Minunata floare a fost salvată de la dispariţie în urmă cu zeci de ani de un localnic din satul Zau de Câmpie: "Acestui om îi datorăm faptul că s-a salvat această minune a naturii. A îngrijit fiecare tufă de bujori, a avut grijă de ea".

Există şi o legendă populară în jurul acestei flori. Se spune că bujorii reprezintă dragostea neîmpărtăşită a unei fete de pădurar care s-a îndrăgostit de fiul împăratului.

Daniela Ursu: Aceasta s-a aşezat pe marginea unui lac şi, unde picau lacrimile ei, creştea câte un bujor de culoarea sângerie.

Rezervaţia botanică de la Zau de Câmpie este deschisă din anul 1932 şi nu a fost niciodată închisă până anul trecut, când, din cauza pandemiei, bujorii de stepă au putut fi admiraţi doar online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Imagini spectaculoase din rezervaţia botanică din Mureş, unică în Europa