Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Începe Săptămâna Neagră! Ce este interzis să faci în Săptămâna Duhurilor Morţii, ca să fii protejat de rele. Obiceiuri şi superstiţii mai puţin cunoscute

Mâine începe Săptămâna Neagră. Spre deosebire de Săptămâna Luminată, care este a Învierii, despre următoarele şapte zile se spune că sunt ale morţilor.

de Redactia Observator

la 15.04.2018 , 17:42

Mâine începe Săptămâna Neagră. Spre deosebire de Săptămâna Luminată, care este a Învierii, despre următoarele şapte zile se spune că sunt ale morţilor.

În prima zi din Săptămâna Neagră, este celebrat Paștele Blajinilor. Sărbătoarea este supusă numeroaselor interdicții impuse de pecetea morții, ce o marchează profund. 

Săptămâna Neagră nu este impusă de Lumina orbitoare a săptămânii dinainte, ci de o perioadă nefastă mai mare, care se deschide acum: a doua și a treia săptămână după Paști sunt consacrate morților pământului, în timp ce următoarele, dintre care a patra este mai periculoasă, sunt grozave din cauza Rusaliilor, duhurile morților.

Articolul continuă după reclamă

Obiceiuri şi supersitiţii în Săptămâna Neagră

Superstițiile sau credințele ancestrale ale poporului spuneau că tot ce va naște în această săptămână nu va trăi. 

Viermii de mătase înviați acum mor.

În Săptămâna Neagră, rudele mortului postesc. Exista credința că, dacă nu se ținea această săptămână, oamenilor morți fără lumânare le este rău pe cealaltă lume.

Prin alte zone, această săptămână se ținea deoarece exista credința că, murind un om în această săptămână, merge în iad, adică în întuneric. Calendarele populare de altădată difereau în totalitate, câteodată în funcție de zona unde se aplicau.

Astfel, unii spuneau că acelora care mor în această săptămână nu li se face pomană, căci, fiind în Săptămâna Neagră, sufletele morilor nu o văd. Nu se făceau pomeni, că se fac colacii negri. Prin alte părți, spunea superstiția, cine moare în această săptămână înnegrește.

În unele sate, nu era o sărbătoare aparte, dar multe femei o serbau, postind în cinstea mironosițelor.

Ropotinii sau Marțea Mânioasă

Ropotinul este prezentat în folclorul românesc în umbra zilei denumită înfricoșător Marțea Dracului. După unele surse, această zi era centrată pe o divinitate telurică enigmatică, Ropotinul, care pare asociat cu divinitatea populară moartă și înviată a ploii, Caloianul.

Pentru a scăpa de răzbunarea acestuia, țăranii de altădată aduceau o ofrandă inedită, indispensabilă: fetele lucrau numai țeste, pentru a le pune în capul Ropotinului, spre a putea lucra de-aci înainte.

Era, în același timp, o sărbătoare a femeilor. Se spunea că femeile care nu lucrau în această zi căpătau o putere deosebită, ele putând să se poarte mai dur cu bărbații.

Trei marți și trei joi după Paști se sărbătoresc ca să nu bată piatra, scrie mesagerulneamt.ro. Cele trei marți se numesc Ropotinii sau Marțea Mânioasă.

Bătrânii de altădată știau că Marțile după Duminica Tomei se țin în număr de trei. Se zicea că cine lucrează în aceste zile se bolnăvește de epilepsie.

Miercurea neagră

Lucrurile nu se opresc aici. După Marți, urmează Miercuri. Iar babele spuneau că oricui ține Miercurea Neagră și Săptămâna Neagră cu post și rugăciuni i se iartă păcatele. Alții completau că trebuie postită de cei cărora le-au murit copiii sau rude fără lumânare.

Pentru a fi protejați de diferite rele, oamenii țineau această zi, pentru a feri animalele și chiar pe om de bubă neagră și de alte bube primejdioase.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Inedit » Începe Săptămâna Neagră! Ce este interzis să faci în Săptămâna Duhurilor Morţii, ca să fii protejat de rele. Obiceiuri şi superstiţii mai puţin cunoscute