Joia Luminată şi ritualul morţilor. Ce este interzis să faci azi, de "Paştele Ţiganilor", ca să ai noroc şi să fii ferit de rele. Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Luminată
Joia Luminată este a patra zi din săptămâna după Paşte. Biserica ne învaţă ce nu avem voie să facem astăzi, de "Paştele Ţiganilor", ca să fim feriţi de rele.
Joia Luminată este a patra zi din săptămâna după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată. Sfinții Părinți ai Bisericii ne învaţă ce nu avem voie să facem astăzi, de "Paştele Ţiganilor", ca să avem noroc şi să fim feriţi de rele.
Potrivit credinţei populare, în Săptămâna Luminată, de la Înviere până la Duminica Tomei, Raiul este deschis.
Astfel, credincioșii care pleacă dintre noi vor merge de-a dreapta Tatălui Ceresc.
Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paști, de Rusalii.
Ce este interzis să faci în Joia Luminată
Iată câteva tradiţii şi obiceiuri mai puţin cunoscute în Joia Luminată, care mai poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea.
Joia Luminată este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.
Joia Rea cere un ritual al morţilor: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fântâna din curte.
Potrivit credințelor, Joia Rea este o zi răzbunătoare, nefastă, necurată, dacă nu este respectată cum se cuvine.
Ca să nu ai parte de probleme, nu se spală şi nu se albesc rufele. Nu se lucrează la câmp, ca să nu crească iarbă pe unde nu trebuie. În Joia Luminată, nu e bine să pleci la drum, căci se spune că există risc mare să te rătăcești.
Cine muncește în Joia Luminată zi sărăcește. Nu se face nimic și pentru a ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰