Melodia "Macarena", benefică pentru sănătate şi poate salva vieţi
Melodia "Macarena", populară în anii 90, poate salva vieţi, arată un studiu realizat în Spania. Potrivit medicilor, cântecul impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Melodia "Macarena", populară în anii 90, poate salva vieţi, arată un studiu realizat în Spania. Potrivit medicilor, cântecul impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac.
Piesa celor de la Los del Rio, lansată în 1993, are avantajul nu doar de a fi arhicunoscută, dar oferă şi ritmul potrivit în cazul unei astfel de intervenţii de urgenţă, care necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, de la Universitatea Sutonomă din Barcelona şi de la Spitalul clinic din acealaşi oraş au recrutat pentru acest studiu 164 de studenţi la medicină pe post de cobai. Ei au separat în trei grupe, toţi fiind însărcinaţi să facă masajele cardiace pe manechine timp de două minute.
Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au folosit un metronom reglat la 103 bătăi pe minut, graţie unei aplicaţii pe telefonul inteligent: 91% dintre ei au ţinut cadenţa recomandată. 74% dintre cei care au respectat această cadenţă au urmat ritmul cântecului "Macarena". Din cei care nu au avut de respectat instrucţiuni doar 24% au respectat cadenţa corectă.
"Atât aplicaţia cât şi instrumentul de menmotehnică asociat cântecului "Macarena" au ameliorat calitatea compresiilor toracice", a rezumat cercetătorul Enrique Carrero Cardenal, într-un comunicat al Societăţii europene de anestezie-reanimare, care organizează în prezent un Congres la Copenhaga. Însă, adaugă el, "Macarena" are un avantaj: Cei care au folosit ritmul melodiei au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut "cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie".
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰