Antena Meniu Search
x

Mănânci IAURT? Iată ce se întâmplă în ORGANISMUL tău de fiecare dată când faci asta

Un aliment confirmat că poate reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dacă este consumat frecvent, este iaurtul, potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române

Un aliment confirmat că poate reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare, dacă este consumat frecvent, este iaurtul, potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române

“Iaurtul are o serie de proprietăţi importante. Anumiţi nutrienţi, precum proteinele, riboflavina, vitaminele B6, B12, calciu, potasiu, zinc, magneziu, sunt mai concentraţi în iaurt decât în lapte, ca urmare a procesului de fermentaţie şi a reţetelor. Astfel, iaurtul poate conţine cu 20-100% mai mulţi nutrienţi decât laptele. Mai mult decât atât, aciditatea iaurtului creşte biodisponibilitatea unor nutrienţi, cum este calciul. În ceea ce priveşte fermenţii, respectiv probioticele din iaurt, ei au efecte pozitive asupra organismului, ajutând digestia parţială a lactozei din lapte şi furnizând, totodată, enzima ß-gal, care continua descompunerea lactozei după consumul iaurtului”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, potrivit Bună Ziua Iaşi.

Potrivit studiului HELENA efectuat pe mai mult de 3000 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12,5 – 17,5 ani din opt ţări europene, iaurtul creşte nivelul de calitate al dietei, scade riscul cardiovascular şi asigură o valoare mai mică a circumferinţei taliei, reduce excesul de grăsime corporală şi abdominală, prin mecanisme complexe care pot să implice factori precum: aportul de calciu, creşterea eliminării fecale a acizilor graşi, controlul apetitului, calitatea foarte bună a proteinelor, îndeosebi a proteinelor serice (din zer), pentru creşterea musculară sau influenţa benefică a bacteriilor probiotice din iaurt asupra florei intestinale, a cărei structura s-a dovedit a fi diferită la copiii obezi în comparaţie cu cei normoponderali.

Un alt studiu de referinţă pentru relaţia dintre iaurt şi riscul metabolic este EPIC-Norfolk, realizat pe un eşantion de 4.000 de persoane adulte, monitorizate pe parcursul a 11 ani. Studiul a fost publicat în 2014 în revistă Diabetologia, relevând că persoanele care obişnuiesc să consume frecvent iaurt, în medie 4,5 porţii pe săptămână, au prezentat un risc cu 28% mai mic de a se îmbolnăvi de diabet zaharat de tip II.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Mănânci IAURT? Iată ce se întâmplă în ORGANISMUL tău de fiecare dată când faci asta