Mănânci MĂSLINE? Iată ce se întâmplă în corpul tău când faci asta
Măslinele sunt printre cele mai îndrăgite alimente de către români. Lucru foarte bun, spun specialiştii. Iată şi de ce este bine să consumăm măsline cât de mai des
Măslinele sunt printre cele mai îndrăgite alimente de către români. Lucru foarte bun, spun specialiştii. Iată şi de ce este bine să consumăm măsline cât de mai des
Măslinele se numără printre cele mai vechi alimente cunoscute de om în ciuda faptului că pentru a fi consumate necesita un anumit grad de prelucrare.
Când aţi aruncat o privire într-un magazin care comercializează astfel de produse aţi constatat că măslinele se găsesc într-o gamă foarte variată de sortimente, şi pot avea gust şi culoare diferită. În natura însă, toate sunt verzi şi necomestibile în starea care se găsesc.
Substanţa numită oleuropin, responsabilă pentru gustul amar al fructelor proaspete, este eliminată doar prin metode speciale, simpla preparare a produselor nefiind o soluţie.
1. Asigură buna funcţionare a sistemului digestiv
Măslinele sunt o excelentă sursă de fibre dietetice. O cană cu măsline oferă aproximativ 20% din necesarul zilnic de fibre.
Printr-un consum constant de măsline, îţi menţii buna funcţionare a sistemului digestiv, întrucât peristaltismul intestinal este îmbunătăţit, iar apetitul pentru alimente bogate în grăsimi şi zaharuri este scăzut.
2. Menţin sănătatea inimii
Atât măslinele verzi, cât şi cele negre conţin cantităţi mari de acizi graşi mononesaturaşi, care scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului «rău» (LDL) din sânge. Unul dintre cei mai importanţi acizi graşi care se găsesc în compoziţia măslinelor este acidul oleioc.
3. Întăresc oasele
Multe studii arată că măslinele conţin micronutrimenţi care au proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, care ajută la prevenirea afecţiunilor articulare precum osteoartrita. În plus, polifenolii din măsline cresc nivelul osteocalcinei din corp, o proteină necesară menţinerii sănătăţii oaselor şi articulaţiilor.
4. Asigură aportul zilnic optim de micronutrienti
Măslinele furnizează cantităţi importante de calciu, cupru, fier, mangan şi zinc. Mai mult decât atât, sunt surse alimentare preţioase al complexului de vitamine B (niacina, colină şi acid pantotenic, în special).
5. Menţin sănătatea părului şi a pielii
Măslinele negre sunt bogate în acizi graşi şi antioxidanţi care hrănesc, hidratează şi protejează pielea şi părul (vitamina E contribuie cel mai mult la acest efect benefic). Tocmai din acest motiv, uleiul de măsline este inclus în numeroase tratamente de înfrumuseţare şi considerat un agent nutritiv şi hidratant excelent.
Citeşte şi Ai încercat și tu? Ce înseamnă patru lingurițe de ULEI de măsline pe zi pentru corpul tău
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰