Video Struţul poate înlocui mielul pe masa de Paște. Un singur struț aduce fermierilor un profit de 2.000 de euro pe an
Așa cum spune tradiția, pentru mulți dintre noi, nu există masă de Paște fără miel. Cei mai îndrăzneți preferă altceva. Carnea de struț, de exemplu, este mai gustoasă, mai sănătoasă, dar și mai scumpă. În această perioadă, fermierii care cresc struți își rotunjesc serios veniturile. Nu vând doar carne, ci și ouă sau pene.
Marcel Negrea e primul fermier din Gorj care s-a apucat de crescut struţi. Face asta de mai bine de 20 de ani. A început cu trei familii și apoi s-a extins cu fiecare an.
Marcel Negrea, fermier: ”I-am adus din Ungaria. Am dat atunci pe trei familii 600 de mii de lei, acum 20 de ani. Când am venit aici, au zis că sunt nebun la cap”.
Un ou de struț costă 120 de lei
Un singur struț aduce un profit de două mii de euro pe an. De Paște, chiar mai mult. Fermierul nu vinde doar carne, ci și pene colorate sau ouă gigant.
Marcel Negrea, fermier: ”Un ou ajunge până la 120 de lei. Dintr-un ou, pot să mănânce 13 persoane. De Paște, avem comenzi de nici nu ouă cât trebuie să dăm”.
Iar carnea de struț poate fi alternativă pentru cea de miel. Nu conține colesterol, este mai bogată în proteine, dar e şi mai scumpă de aproape zece ori.
Marcel Negrea, fermier: ”Carnea de struț este foarte bună. Cam 150 de lei pe kilogram este. Dacă îi dai 10 kg la un struț să mănânce, mănâncă zece kilograme. Ei, după cinci ani de zile, pot să producă până la 100 de ouă”.
Pielea struțului se vinde chiar și cu 2000 de euro
În preajma Sărbătorilor Pascale, ouăle de struț sunt încondeiate chiar și cu foiță de aur. În plus, și penele îi aduc fermierului bani frumoși.
Marcel Negrea, fermier: ”O pană din asta mare, de 80 de centimetri, ajunge până la 25 de lei. Pielea, dacă este argăsită și tăbăcită ajunge la două mii de euro”.
Pe lângă struți, de Paște, vedete sunt și iepurii.
Marcel Negrea, fermier: ”Anul trecut, am dat 100 de bucăți, facem concursuri pe Facebook. Copiii răspund la întrebare și vin după iepurași. Solicitările sunt foarte multe. Deja ne-au dat telefon vreo șase persoane că vor să cumpere. Acesta e feblețea cea mică a fermei”.
Ferma lui Marcel, din Gorj, este vizitată în fiecare an de zece mii de turiști.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰