MUZEU AL CORUPȚIEI, deschis la Bangkok
Muzeul corupției thailandeze deschis la Bangkok își primește vizitatorii cu statui în mărime naturală înfățișând funcționari lacomi ce amintesc recentele scandaluri, saci plini cu bani, picturi cu corupți în spatele gratiilor.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Muzeul corupției thailandeze deschis la Bangkok își primește vizitatorii cu statui în mărime naturală înfățișând funcționari lacomi ce amintesc recentele scandaluri, saci plini cu bani, picturi cu corupți în spatele gratiilor.
"Thailanda este o țară cu o puternică cultură a clientelismului... și mai multe generații s-au confruntat cu corupția, oamenii fiind deja obișnuiți cu ea", a declarat pentru AFP Mana Nimitmongkol, membru al Organizației de combatere a corupției, care a conceput expoziția.
Thailandezii au o relație complexă cu acest flagel care nu ocolește politica, sistemul juridic și mediul afacerilor din regatul care se află pe locul al 85-lea din 175 de țări luate în calcul de Transparency International în clasamentul asupra perceperii corupției.
"Am vrut să realizăm acest muzeu pentru a arăta celor necinstiți că lucrurile pe care le-au făcut sunt rele. Vor fi reținuți în istoria Thailandei, iar poporul thailandez nu îi va uita și nici ierta", a adăugat Mana Nimitmongkol.
Sculpturile și statuile prezintă cazuri concrete din istoria țării. În mijlocul unei camere, bustul unui bărbat care înghite mii de piloni de construcție are titlul de "Felul delicios de posturi de poliție".
Acum câțiva ani au fost cheltuiți peste 160 de milioane de dolari pentru construirea a aproape 400 de posturi de poliție, care nu au fost realizate niciodată. Ancheta l-a găsit vinovat pe Suthep Thaugsuban, vice-premier în perioada când a fost atribuit contractul. Acesta a fost anul trecut unul din liderii revoltei împotriva guvernului lui Yingluck Shinawatra, înfățișat și el la muzeu în spatele unui sac cu orez. Opozanții lui politici îl acuză de corupție pentru aplicarea unui sistem de subvenții în favoarea cultivatorilor de orez, pentru care are în prezent proces.
Organizatorii speră prin această expoziție să creeze un șoc în rândul publicului. "Fiecare sculptură ilustrează un caz național de corupție care mă tulbură fiindcă a produs imense pagube", afirmă un tânăr vizitator al muzeului, impresionat de expoziție.
Venind la putere în mai 2014, junta thailandeză a promis să lupte împotriva corupției și să îi dea în judecată pe corupți.
Sursa: AGERPRES
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰