Antena Meniu Search
x

O americancă a învins coronavirusul la 105 ani. Secretul ei: stafidele înmuiate în gin și rugăciunile

Lucia DeClerck, cea mai în vârstă rezidentă a unui cămin de bătrâni, a contractat coronavirusul la vârsta de 105 ani, la o zi după ce a făcut a doua doză de vaccin anti-covid, scrie New York Times. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 24.02.2021, 10:22

Lucia, alături de familia sa
Lucia, alături de familia sa - Arhiva familiei
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

“Rugăciune, rugăciune și iar rugăciune. Fără fast food”, este secretul logevității femeii din New Jersey. Însă, înfrângerea coronavirusului se datorează, potrivit bătrânei, consumului zilnic de stafide înmuiate în alcool. 

Copiii și nepoții ei își amintesc acest ritualul ca fiind doar unul din multele obiceiuri ale Luciei DeClerck, potrivit sursei citate.

„Ne întrebam de fiecare dată: “Bunico, ce faci? Nu ești în toate mințile?”, a povestit nepoata în vârstă de 53 de ani.

Născută în 1916 în Hawaii din părinți veniți din Guatemala și Spania, Lucia a supraviețuit gripei spaniole, celor două războaie mondiale și decesului a trei soți și a unui fiu.

La bătrânețe Lucia s-a mutat în New Jersey alături de unul dintre fiii săi, iar la vârsta de 90 de ani a decis să se mute la un cămin pentru bătrâni. 

“Este un exemplu de perseverență. Mintea ei este extrem de ageră. Își amintește întâmplări din copilăria mea, pe care eu le-am uitat”, a mai povestit nepoata femeii. 

Bătrâna a contractat coronavirusul chiar de ziua sa, la o zi după ce a făcut rapelul cu vaccinul Pfizer, potrivit administratorului căminului. 

Inițial s-a speriat. Nu îi plăcea să stea în autoizolare și îi era dor de momentele de socializare cu ceilalți rezidenți ai căminului. După contractarea bolii a avut simptome ușoare, iar după două săptămâni s-a vindecat.

“Am fost extrem de îngrijorați pentru ea, dar are o tenacitate greu de imaginat, iar acele mătănii sunt nelipsite”, spune fiul său, Phillip, în vârstă de 78 de ani. O catolică devotată, Lucia conduce rugăciunea săptămânală de la căminul de bătrâni. 

O călugăriță de 117 ani, cea mai vârstnică supraviețuitoare a coronavirusului, în Europa 

O călugăriţă franceză, cea mai vârstnică persoană din Europa, s-a vindecat de Covid-19. Lucile Randon, care a luat numele Sora Andre în 1944 şi care trăieşte într-un cămin de bătrâni din Toulon, urmează să împlinească joi vârsta de 117 ani.

A fost izolată de ceilalţi rezidenţi ai centrului de îngrijire, fiind considerată acum complet vindecată.

"A fost foarte norocoasă. Nu m-a întrebat legat de sănătatea ei, ci despre obiceiurile ei. De exemplu, voia să ştie dacă mesele sau programul de somn se vor schimba.

Nu a arătat vreo teamă legat de boală. Pe de altă parte, a fost foarte îngrijorată pentru ceilalţi rezidenţi", a spus David Tavella, purtător de cuvânt al căminului de bătrâni Sainte Catherine Labouré.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » O americancă a învins coronavirusul la 105 ani. Secretul ei: stafidele înmuiate în gin și rugăciunile