O româncă a câştigat un concurs internaţional de fotografie. „Sursa inspirației a fost pandemia și efectul ei asupra oamenilor”

De Cornel Preda.
Publicat: 16.02.2021, 15:24.
Actualizat: 16.02.2021, 15:24

Cristina Venedict a câștigat premiul „National Award” în cadrul concursului 2021 Sony World Photography, cu o fotografie inspirată de pandemie și efectul ei asupra oamenilor. În cadrul competiției au participat 53 de țări, iar în cazul României juriul a evaluat peste 5.000 de imagini.

Fotografia ”Solitude” a fost premiată la 2021 Sony World Photography Awards

Fotografia ”Solitude” a fost premiată la 2021 Sony World Photography Awards

Cristina Venedict @ cristinavenedict.ro

Programul National Awards este o inițiativă a World Photography Organization și Sony, având ca scop susținerea comunităților locale de fotografi din întreaga lume. Peste 330.000 de imagini din 220 de teritorii au fost înscrise la Sony World Photography Awards 2021, iar peste 165.000 au fost încadrate în competiția Open (din care au fost selectați și câștigătorii National Award).

Cristina Venedict a fost aleasă în mod anonim de către jurați pentru imaginea ei din proiectul Solitude, încadrată la categoria Creativitate a competiției Open.

Să câștig primul loc în cea mai mare competiție de fotografie din lume după patru ani este mai mult decât puteam visa vreodată. Fotografia mea a fost declarată câștigătoare la Romanian’s National Award in Sony World Photography Award 2021. Mulţumesc echipei care a făcut totul posibil: Cezara Munteanu, Maria Aslan, Mihăiţă Aslan”, a scris Cristina, pe site-ul oficial.

Povestea din spatele fotografiei Solitude

Toate imaginile înscrise în categoria Open sunt luate în considerare automat pentru programul National & Regional Awards, care celebrează talentul fotografic local în peste 50 de țări și este evaluat anonim pe baza unei singure imagini.

Cristina Venedict a participat cu o fotografie din proiectul „Izolare” (Solitude), realizată în studioul ei din Botoșani. Aceasta a fost realizată în pandemie, care a inspirat și titlul seriei de fotografii.

Fotografia a fost realizată în 2020, un an încărcat cu multe sentimente contradictorii. Face parte dintr-o serie de fotografii, numită "Izolare”. Sursa inspirației a fost pandemia și efectul ei asupra oamenilor”, a declarat Cristina pentru Botoșăneanul.ro.

Femeia care apare în fotografie este o actriță, Cezara Munteanu, tot din Botoșani, care a acceptat să îi fie model într-un moment cum nu se putea mai potrivit.

Din 2013 doream să colaborăm, dar numai nu reușeam să ne sincronizăm. În 2020 a fost momentul potrivit și totul s-a legat așa cum ne-am dorit. Îmi doream mult să realizez o sesiune inspirată din trăirile din acea perioadă, perioadă care ne-a marcat și ne marchează în continuare…, iar persoana potrivită pentru acest proiect a fost Cezara. Aveam bine în cap ce îmi doream, iar Cezara a reușit să empatizeze și să anticipeze dorințele mele”, a povestit Cristina Venedict.

Cine este Cristina Venedict

Cristina Venedict a mai câștigat premiul și în 2016, în cadrul aceluiași concurs, cu fotografia "În adâncime", de asemenea desemnată la acea vreme cea mai bună imagine înscrisă de un fotograf român la cea mai mare competiţie foto din lume. Modelul era și atunci tot o actriță din Botoșani, Ada Lupu.

Cristina este un fotograf de portret care locuieste în Botoșani. A absolvit Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani și și-a descoperit pasiunea pentru fotografie acum aproximativ 13 ani, după absolvirea universității.

Dragostea pentru artele vizuale a fost moștenită de la tatăl ei. De atunci a îmbrățișat fotografia cu pasiune și emoție, a început să se joace, să experimenteze și să se dezvolte în multe feluri, astfel încât viața ei să capete un nou sens și a simțit că asta vrea să facă.

„Mereu am fost fascinată de oameni. Îmi place să îi privesc, să le studiez caracteristicile, reacțiile, să le aflu povestea. Cred că fiecare om este unic, frumos și imprevizibil”

Fotografiile ei au fost expuse în galerii din Londra, Dublin, Cracovia, New York, Viena, Cairo, Roma, Atena sau Moscova.

De asemenea, lucrările Cristinei au apărut în diverse publicații și site-uri de profil, precum Lensbaby, Adore Chroma Magazine, Silvershotz Magazine, Professional Photographer Magazine Uk și multe altele.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.