Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Oamenii sunt cei mai mari dușmani ai ariciului". Micuţul animal, aproape de dispariție din cauza mașinilor

O listă roșie actualizată a speciilor amenințate, publicată luni la summitul ONU COP16 privind biodiversitatea, a retrogradat statutul ariciului de la "preocupare minimă" la "aproape amenințat", relatează AFP.

de Redactia Observator

la 28.10.2024 , 18:28

Ariciul european, aproape de dispariție Ariciul european, aproape de dispariție - Profimedia

Ariciul european "este foarte aproape de a fi "vulnerabil" și va intra probabil în această categorie data viitoare când îl vom evalua", a declarat expertul Sophie Rasmussen. Numărul micilor mamifere a scăzut cu mai mult de jumătate în țările în care se regăsesc, printre care se numără Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Danemarca, Belgia, Țările de Jos, Germania și Austria.

Scăderea din ultimul deceniu a fost între 35% și 40% la populațiile de arici în Marea Britanie, Suedia și Norvegia, a declarat Rasmussen, cercetător la Unitatea de Cercetare pentru Conservarea Vieții Sălbatice a Universității Oxford. În Țările de Jos, ariciul este deja considerat pe cale de dispariție.

Maşinile ucid aricii europeni

Articolul continuă după reclamă

Principalul ucigaș al speciei sunt mașinile - pe care animalele le întâlnesc din ce în ce mai des pe măsură ce își pierd habitatul natural din cauza expansiunii umane. "Oamenii sunt cei mai mari dușmani ai ariciului", a declarat Rasmussen.

Pe acelaşi subiect

Pentru a se proteja noaptea de prădători precum bursucii, vulpile și bufnițele, ariciul folosește strategia de a sta complet nemișcat în timp ce evaluează amenințarea. Dacă amenințarea se apropie, ariciul aleargă cât de departe îl pot purta picioarele. Dacă nu mai are timp, se ghemuiește într-o minge - protejată de până la 8.000 de țepi, ascuțiți la atingere.

Alte ameninţări posibile

"În fața unei mașini, nu este o strategie foarte bună", a declarat Rasmussen. Printre alte amenințări ale aricilor se numără pesticidele utilizate de agricultori și grădinari, precum și declinul insectelor, care constituie o mare parte din hrana ariciului. În general, aricii trăiesc aproximativ doi ani, deși au fost documentate și cazuri de arici de nouă sau 12 ani.

Rasmussen, ale cărei cercetări au fost incluse în actualizarea Listei Roșii, a declarat că lupta pentru salvarea ariciului "va avea loc de fapt în grădinile oamenilor", pe măsură ce pădurile și alte zone sălbatice sunt demolate, relatează Mediafax.

Ea a sugerat oamenilor să construiască "autostrăzi pentru arici" - găuri de mărimea unui CD - în gardurile caselor, pentru a le permite animalelor să se adăpostească. "Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă lăsați grădina să crească sălbatic pentru a atrage toate elementele naturale de hrană ale ariciului, cum ar fi insectele, viermii și melcii", a declarat Rasmussen.

Ea recunoaște că "nu este ca și cum lumea se va sfârși mâine dacă aricii nu vor mai fi acolo". Cu toate acestea, "pentru o specie atât de populară și de iubită, putem accepta cu adevărat faptul că noi îi provocăm dispariția?"

Noua listă roșie actualizată a evaluat 166.061 de specii de plante și animale, dintre care 46.337 - mai mult de un sfert - sunt amenințate cu dispariția.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Şoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamaţi în aplicaţia Poliției. Vi se pare o idee bună?
Observator » Inedit » "Oamenii sunt cei mai mari dușmani ai ariciului". Micuţul animal, aproape de dispariție din cauza mașinilor