Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ora de iarnă 2020. Când se dau ceasurile cu o oră înapoi

În ultima duminică din luna octombrie, România trece la așa-zisa „oră de iarnă”. În fapt, România renunță la „ora de vară” şi revine la ora standard, un artificiu folosit zeci de ani pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală.

de Cornel Preda

la 13.10.2020 , 18:10

Două fete prezintă un ceas pe care e afișată ora 3, în contextul trecerii de la ora de vară, la ora standard În ultima duminică din octombrie, ora 4 devine ora 3 - Hepta
  • În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932
  • În martie 2019, eurodeputații au votat majoritar pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând din 2021

Beneficiile orei de vară au fost contrazise în ultima perioadă, ca urmare a schimbării nevoilor umane și a altor efecte constatate. Pe vremea adoptării orei de vară, populația își începea ziua la ora 6 dimineața, pe câmp sau în drum spre uzine. Schimbările din ultima perioadă au adus însă programul „de la 9 la 5”, care este mult după răsăritul soarelui.

Când se schimbă ora în 2020

Trecerea la ora de vară și înapoi la ora standard se face în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă. În prezent, ora de vară se aplică în fiecare an, în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine 04:00, și ultima duminică din octombrie, când ora ora 04:00 devine 03:00.

Articolul continuă după reclamă

Astfel, pe 25 octombrie, românii vor dormi mai mult, în noaptea de sâmbătă spre duminică urmând ca ora 4 să devină ora 3.

Ora de vară se schimbă în mai multe țări, majoritatea din Europa, aproape toate zonele din America de Nord, unele zone din Australia, Noua Zeelană, Paraguay și Chile.

Când se renunță la ora de vară?

Din cauza sau datorită schimbărilor în stilul de viață al oamenilor, în martie 2019, eurodeputații au votat majoritar pentru renunțarea la ora de vară în Uniunea Europeană începând din 2021.

Din 2021, țările membre ale Uniunii Europene vor renunța la practica de a-și schimba de două ori pe an ora și vor decide dacă rămân la ora standard (cunoscută și ca ora de iarnă) sau dacă rămân permanent la ora de vară.

Țările care vor trece definitiv la ora de vară, vor putea să facă asta în ultima duminică din martie 2021, iar țările care vor să rămână la ora standard, o vor face în octombrie 2021.

Ora de vară, efecte asupra sănătății

Schimbarea orei s-a constatat că are repercusiuni și asupra psihicului și sănătății populației, care acuză nevoia de acomodare.

Printre efectele semnalate la trecerea la ora de iarnă 2020 se numără:

  • irascibilitatea, tulburările de somn şi cresterea nivelului de stres;
  • perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător;
  • instalarea asteniei de toamnă.

Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că schimbarea orei creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional.

Creşte și riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale. De vină ar fi perturbarea ceasului biologic și dereglarea melatoninei, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Cum a apărut ora de vară

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea, când acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.

Într-o dimineaţă de vară, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 surprins de cât de multa lumină îi intra în cameră. La început a crezut că sunt lămpile cu ulei ce se instalau pe străzile Parisului, dar apoi a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont, scrie Observatorul Astronomic.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00 şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979, pe fondul nevoii de a face economii energetice.

Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit Observatorului Astronomic.

Aşadar, nu uitaţi să vă daţi ceasurile înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 24 octombrie, spre duminică, 25 octombrie 2020.

Cornel Preda Like

Cornel și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism încă din anii gimnaziali, când se trezea la 5 dimineața și mergea la chioșcul de ziare pentru a face „revista presei”.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Inedit » Ora de iarnă 2020. Când se dau ceasurile cu o oră înapoi