(P) 5 idei practice pentru a-ți personaliza locuința închiriată
Închirierea unui apartament sau a unei garsoniere mobilate poate fi o bună afacere pentru o persoană pentru care decorul nu reprezintă un criteriu foarte important. O locuință mobilată și utilată elimină din start nevoia de a investi în mobilier sau în aparate de uz casnic de mari dimensiuni. Dar într-o casă deja mobilată poate fi dificil să te simți ca acasă.
Iată cinci sfaturi practice care să te ajute să-ți personalizezi locuința închiriată cu bani puțini.
Adaugă mobilier de mici dimensiuni
Nimic nu te împiedică, dacă mobilierul care se află în locuință nu este chiar pe placul tău, să îl completezi cu mici piese alese cu atenție. Poți, de exemplu, să optezi pentru un fotoliu interesant pe care să îl așezi lângă canapeaua existentă deja în living, împreună cu o masuta cafea simplă. Sau poți alege, în funcție de spațiu, să așezi o băncuță sub fereastra dormitorului. Optează pentru piese de mobilier mai degrabă simple, care pot sau nu să creeze un contrast interesant, dar armonios cu ceea ce se găsește deja în camere. Datorită acestor mici adaosuri pe placul tău, te vei simți ca acasă în locuința ta închiriată.
Completează decorul cu țesături
Acestea sunt perfecte pentru a personaliza locuința sau a ascunde mici defecte. De exemplu, perdelele vaporoase sau groase pot să acopere niște ferestre care nu au un aspect prea plăcut. Un covor pufos poate ascunde o podea cu un parchet deteriorat. O canapea poate deveni elementul central al livingului, chiar dacă este mai veche, dacă alegi un covor în nuanțe contrastante și amenajezi o mică galerie de fotografii ori tablouri pe peretele din spatele ei. Completează cu niște perne decorative în culori asortate, dar și cu un pled pufos sau subțire, în funcție de sezon. Același lucru îl poți face în dormitor, alegând perdele și o lenjerie de pat cu design modern, dar și în bucătărie, cu storuri și fețe de masă. Iar baia poate fi accesorizată cu prosoape, un covoraș și câteva coșuri de paie.
Alege un sistem de iluminat adecvat
De multe ori, sistemul de iluminat dintr-o locuință este subestimat. Dar modul în care cade lumina pe diverse zone din casă poate schimba radical aspectul acestora. Un lampadar din metal vintage, câteva aplice, veioze cu abajururi sau lustre interesante pot lumina o casă mai întunecoasă și sunt și decorative. Este recomandat ca fiecare cameră să fie luminată în funcție de rolul ei. În dormitor nu vei avea nevoie de o lumină puternică, așa cum este cazul zonei în care se află biroul.
Profită de beneficiile plantelor de interior
Plantele verzi oferă multe beneficii pentru sănătate și starea de bine. Și sunt una dintre cele mai simple și ieftine metode de a personaliza o casă închiriată. Plantele verzi nu sunt doar decorative, unele au capacitatea de a curăța aerul ambiental, de a reduce din praf și de a elimina anumite particule toxice. Altele, precum menta și rozmarinul, pot parfuma plăcut interiorul. Iar, dacă lucrezi de acasă, nu ai decât de câștigat. Potrivit mai multor studii, plantele de interior pot ajuta la reducerea oboselii, stresului și îmbunătățesc productivitatea și concentrarea. Dacă nu ești foarte priceput la îngrijirea plantelor de interior, alege specii ușor de întreținut, precum cactușii, yucca și aloe vera.
Schimbă aspectul pereților
Dacă designul apartamentului nu este chiar pe placul tău și dacă ți se permite acest lucru, vopsește pereții. În prezent, există vopsele ecologice, fără miros și care se aplică foarte ușor pe pereți. O altă soluție este aplicarea unui tapet autoadeziv pe care îl poți scoate ușor atunci când te muți. De asemenea, există plăcuțe autoadezive pentru faianță ori gresie, care nu costă mult și nu necesită cunoștințe avansate pentru a le aplica. Sunt schimbări mici, care pot avea un impact major asupra designului locuinței.
De cele mai multe ori, un chiriaș nu are dreptul să facă lucrări ample de amenajare în locuință fără acordul proprietarului. Ideile de mai sus sunt simplu de implementat și te vor ajuta să te simți acasă în orice locuință ai alege.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰