Antena Meniu Search
x

Plăcinta creaţă, deliciu ardelenesc

Că tot suntem în vremea vacanţelor, vă propunem acum o călătorie în inima Ardealului. Şi nu una oarecare, ci una gastronomică. Una dintre specialităţile locale care îmbie în acest sezon este plăcinta creaţă.

de Redactia Observator

la 23.06.2019, 09:49

Vezi și

Că tot suntem în vremea vacanţelor, vă propunem acum o călătorie în inima Ardealului. Şi nu una oarecare, ci una gastronomică. Una dintre specialităţile locale care îmbie în acest sezon este plăcinta creaţă. Dospită atent, umplută cu brânză şi verdeaţă şi rumenită pe plită promite să lase oricui o gustă o experienţă memorabilă. 

Ea este doamna Vera. Ne-a primit în gospodăria ei din Curtuiuşul Dejului pentru a ne dezvălui tainele unui deliciu local: plăcinta creaţă cu brânză şi verdeţuri. Pentru că nu e timp de pierdut, intrăm rapid în pâine.

Cu cât covata este mai veche, cu atât preparatul va fi mai bun. În acest caz, folosim un vas vechi de peste 100 de ani. 20 de minute de frământat sunt suficiente pentru ca aluatul să devină pufos. Ne mutăm apoi în grădină pentru a pregăti umplutura.

Totul e amestecat cu brânză de oaie sărată, neapărat de casă. Apoi toate ingredientele sunt puse cap la cap şi plăcinta începe să prindă contur.

După modelare, urmează ultimul pas: rumenirea pe o plită de fontă, unsă cu puţină grăsime.

Pentru ca placintele să nu se usuce şi să capete o culoare rumenă, doamna Vera le unge cât încă sunt pe foc cu un amestec de lapte de bivoliţă şi ulei.

Reţeta de plăcintă creaţă poate fi adaptată după preferinţe. Şi, cum e sezonul legumelor proaspete, totul ţine doar de creativitatea bucătarului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Plăcinta creaţă, deliciu ardelenesc