Plăcinta de Runc, marca înregistrată a localităţii din Bistriţa. Gospodinele o prepară după o reţetă străveche
Are doar câteva ingrediente, simple şi naturale, şi se prepară într-un sat pitoresc din Bistriţa Năsăud. Plăcinta de Runc îi face şi pe străini să se îndrăgostească de gustul ei irezistibil. Este atât de apreciată, încât a devenit chiar marcă înregistrată a localităţii.
Are doar câteva ingrediente, simple şi naturale, şi se prepară într-un sat pitoresc din Bistriţa Năsăud. Plăcinta de Runc îi face şi pe străini să se îndrăgostească de gustul ei irezistibil. Este atât de apreciată, încât a devenit chiar marcă înregistrată a localităţii unde este pregătită.
În inima comunei Runcu Salvei, o casă mică ne întâmpină de la intrare cu decoruri tradiţionale, ştergare, flori şi vase de pământ. Iar în bucătărie, se simte un miros divin.
Dintr-un kilogram de făină, fac trei plăcinte. Şi brânză trebuie un kilogram de brânză la trei plăcinte. Am brânză de vacă, că numai cu brânză de vacă se face. Uite cât e de faină! Trebuie să o fac cu mâna, ne învaţă gospodinele.
În opinci şi cu costum popular, Floarea Cosmi pregăteşte o plăcintă pe cât de simplă, pe atât de specială. Un fel de cozonac sărat - o adevărată comoară culinară preparată doar în această parte a ţării. Reţeta originală e atât de gustoasă, încât niciun ingredient nu s-a schimbat de-a lungul anilor.
- "Era un copil atât de bun". Mama îşi plânge băiatul omorât în bătaie la Milaş, de un tată şi fiii lui...
- Impact cumplit între două maşini, pe o şosea din Bistriţa-Năsăud. Ambii şoferi şi un pasager au ajuns...
- Accident pe DN17, în Bistrița-Năsăud. Maşina unui tânăr de 21 de ani, izbită şi proiectată în alt autoturism
- Avertizare meteo. Cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară. Județele care ar putea fi afectate
- Două tinere de 14 și 18 ani din Bistriţa Năsăud, la spital după ce și-au vărsat apă fiartă pe picioare
De vreo 50-60 de ani se face plăcinta asta. A făcut-o o femeie şi de atunci toată lumea face, că-i vestită plăcinta cu brânză. Cea mai bună! E mai bună ca toate prăjiturile din lumea asta. Am spart ouă, în brânza de vacă şi o frământ bine bine şi am pus praf de copt, pun puţină brânză de oaie să aibă gust mai bun, ne destăinuie din secrete femeia.
Toate presărate cu un strop de griş şi binecuvântate cu o rugăciune.
Făină, două kilograme am pous, am pus drojdie, sare am pus, apoi puţină apă să fac plămădeala. Doamne ajută să-mi iasă bine! Acum să mă apuc să frământ. Uite cât de fain a dospit. Eu fac plăcintă intruna, oriunde mă duc, nu mă duc cu mana goală, spune gospodina.
Asta ştie tot satul, aşa că la poarta ei se face rapid coadă. Feliile dispar rapid din farfurie.
Plăcinta de Runc este irezistibilă şi pentru străini. I s-a dus vestea în mai toată Europa, motiv pentru care primarul comunei a transformat preparatul în marcă înregistrată.
Ţi am adus certificatul de înregistrare fiscal al mărcii de plăcintă de la Runcu, înregistrată la OSIM. Nu poate să facă nimeni, doar cei de la Runcu, spune edilul femeii.
La fiecare zi de sărbătoare, zeci de astfel de plăcinte pornesc din acestă zonă spre toate colţurile României şi chiar peste hotare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰