Antena Meniu Search
x

Plăcinta de Runc, marca înregistrată a localităţii din Bistriţa. Gospodinele o prepară după o reţetă străveche

Are doar câteva ingrediente, simple şi naturale, şi se prepară într-un sat pitoresc din Bistriţa Năsăud. Plăcinta de Runc îi face şi pe străini să se îndrăgostească de gustul ei irezistibil. Este atât de apreciată, încât a devenit chiar marcă înregistrată a localităţii.

Vezi și

Are doar câteva ingrediente, simple şi naturale, şi se prepară într-un sat pitoresc din Bistriţa Năsăud. Plăcinta de Runc îi face şi pe străini să se îndrăgostească de gustul ei irezistibil. Este atât de apreciată, încât a devenit chiar marcă înregistrată a localităţii unde este pregătită.

În inima comunei Runcu Salvei, o casă mică ne întâmpină de la intrare cu decoruri tradiţionale, ştergare, flori şi vase de pământ. Iar în bucătărie, se simte un miros divin. 

Dintr-un kilogram de făină, fac trei plăcinte. Şi brânză trebuie un kilogram de brânză la trei plăcinte. Am brânză de vacă, că numai cu brânză de vacă se face. Uite cât e de faină! Trebuie să o fac cu mâna, ne învaţă gospodinele.

În opinci şi cu costum popular, Floarea Cosmi pregăteşte o plăcintă pe cât de simplă, pe atât de specială. Un fel de cozonac sărat - o adevărată comoară culinară preparată doar în această parte a ţării. Reţeta originală e atât de gustoasă, încât niciun ingredient nu s-a schimbat de-a lungul anilor.  

De vreo 50-60 de ani se face plăcinta asta. A făcut-o o femeie şi de atunci toată lumea face, că-i vestită plăcinta cu brânză. Cea mai bună! E mai bună ca toate prăjiturile din lumea asta. Am spart ouă, în brânza de vacă şi o frământ bine bine şi am pus praf de copt, pun puţină brânză de oaie să aibă gust mai bun, ne destăinuie din secrete femeia.

Toate presărate cu un strop de griş şi binecuvântate cu o rugăciune. 

Făină, două kilograme am pous, am pus drojdie, sare am pus, apoi puţină apă să fac plămădeala. Doamne ajută să-mi iasă bine! Acum să mă apuc să frământ. Uite cât de fain a dospit. Eu fac plăcintă intruna, oriunde mă duc, nu mă duc cu mana goală, spune gospodina.

Asta ştie tot satul, aşa că la poarta ei se face rapid coadă. Feliile dispar rapid din farfurie. 

Plăcinta de Runc este irezistibilă şi pentru străini. I s-a dus vestea în mai toată Europa, motiv pentru care primarul comunei a transformat preparatul în marcă înregistrată. 

Ţi am adus certificatul de înregistrare fiscal al mărcii de plăcintă de la Runcu, înregistrată la OSIM. Nu poate să facă nimeni, doar cei de la Runcu, spune edilul femeii.

La fiecare zi de sărbătoare, zeci de astfel de plăcinte pornesc din acestă zonă spre toate colţurile României şi chiar peste hotare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » Plăcinta de Runc, marca înregistrată a localităţii din Bistriţa. Gospodinele o prepară după o reţetă străveche