Antena Meniu Search
x

Video Plimbările cu velierele pe mare și vinurile din Dobrogea, noile atracții ale litoralului românesc

Pentru cei care nu vor să-şi petreacă zilele doar pe plajă, litoralul oferă o mulţime de alte distracţii. Cum ar fi plimbarea pe veliere, în excursii de la câteva ore până la două săptămâni, sau degustarea de vinuri în crame răcoroase. În portul Limanu, cinci prieteni pornesc într-o croazieră de două săptămâni cu iahtul. Destinaţia finală: Italia

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 05.06.2022, 20:27

Vezi și

Marian Onofrivici, skipper: "Planul este să ducem această ambarcaţiune la campionatul mondial din Sardinia şi să participăm cu entuziasm la acest parcurs."

La cârmă este Aurelian Buluceanu, profesor şi fondator al unei şcoli nautice, care oferă turiştilor o experienţă de neuitat: să plutească pe mare, liberi, cu velele întinse în bătaia vântului. "Pentru turişti, clubul nostru oferă croaziere scurte pe Marea Neagră, excursii ceva mai lungi spre Balcic sau Varna dar şi petreceri şi aniversări, orice fel de evenimente care presupun ieşirea cu barca sacurter".

E o alternativă la distracţia de pe uscat, la care tot mai mulţi turişti apelează. Atât cei experimentaţi, cât şi cei care urcă pentru prima oară într-o ambarcaţiune. Latif Stoica, skipper: "Îţi dă cea mai mare senzaţie de libertate, învingi vântul practic, că e furtună, că sunt valuri, orice ar fi, ridic vela, fără motor, nu se mai aude nici o vibraţie, nu mai sunt decât apa şi vântul."

Excursiile sunt pentru toate gusturile şi buzunarele. Aurelian Buluceanu: "Pot înnopta, ambarcaţiunile sunt dotate cu cabine, chiuvetă, aragaz, tot ce e necesar pentru o viaţă aproape independentă la bord. O vacanţă pe barcă e mai ieftină ca o vacanţă normală."

Pe acelaşi subiect

Odată ce simt briza mării din mijlocul ei, mulţi dintre turiştii care ies în larg rămân cu o chemare pe care nu o pot ignora. Şi se apucă de cursuri de iahting.

Latif Stoica, skipper: "Prima oară am ieşit cu barca acum şapte ani, am fost la o nuntă. Am plecat cu mirii, cu naşii şi cu sora mirelui într-o vacanță, în luna lor de miere, când m-am întors, am dat de permis și de atunci sunt pe bărci"

Andreea Petrescu, reporter Observator: "Pentru persoanele care își doresc să învețe să conducă o astfel de ambarcațiune se pot face cursuri aici, durează o săptămână de teorie și apoi două examene, iar acest certificat e recunoscut chiar și internațional."

Vinurile din Dobrogea, o comoară ascunsă

Pentru turiştii care preferă să rămână pe uscat, Dobrogea e plină de comori ascunse: podgorii istorice şi crame unde pot degusta vinuri. Anca Lixandru, propietara unei crame: "La noi este o afacere care pornește de la cultivarea viei, apoi fabricarea vinului, și nu în ultimul rând, comercializarea acestuia. Aceste butoaie sunt toate pline cu vin, ele stau aici în jur de doi-trei ani, în funcție de vinul pe care îl producem."

Turiştii vin special pentru a gusta vinul, pentru a se plimba prin vie sau a culege singuri struguri copti.

Anca Lixandru: "Este unul dintre vinurile emblematice ale cramei, e un vin proaspăt cu arome exotice, și este un soi franțuzesc din sudul Franței, se numește Viognier."

"Mi-a plăcut mult crama care excepțională, are aromă cu iz vechi, comorile sunt descoperite în pereți și butoaiele stau cuminți, asteaptă să fie și ele testate, iar vinul e unul din preferatele noastre".

"Suntem fani, am venit special aici pentru a achiziționa niște sticle cu vin."

Cei care vor să vadă răsăritul în podgorie pot înnopta în crame, unde o cameră costă 500 de lei cu mic dejun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Inedit » Plimbările cu velierele pe mare și vinurile din Dobrogea, noile atracții ale litoralului românesc