Antena Meniu Search
x

Video Povestea Teodorei, asistenta care se tratează prin muzică. Meloterapia, folosită chiar şi de chirurgi în sălile de operaţie

Putem scăpa de durere dacă ascultăm melodiile preferate. Este concluzia unui nou studiu, care demonstrează, încă o dată, că meloterapia este o soluţie eficientă de tratament. Mai ales că disconfortul fizic poate fi ameliorat de muzică până la nivelul la care persoana nu ar mai avea nevoie de medicamente. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 04.11.2023, 11:58

Vezi și

Teodora este asistentă medicală la o clinică din Bucureşti. Ascultă muzică în fiecare dimineaţă şi a ajuns ca versurile să-i devină... terapie.  

Terapia prin muzică face minuni în cazul durerilor de cap

Teodora Sultan, asistentă: Atunci când am o situaţie mai stresantă, care automat îmi produce şi o mică anxietate şi o mică durere de cap, cel mai bun remediu este muzica, muzica veche de data aceasta, nu neapărat ritmuri lente, domoale, gen Bonnie Tyler, Al Bano, Abba, Toto Cutugno. Este remediul preferat al meu, încep cu acest gând şi de cele mai multe ori am şi renunţat la pastila pe care o am de rezervă. 

Un nou studiu realizat în Canada confirmă încă o dată că terapia prin muzică este o soluţie la îndemână, iar în cazul durerii poate chiar face minuni. Participanții la studiu au simțit o durere termică pe antebraţ, moment în care au fost puşi să asculte şapte minute cu muzică. Nu a funcţionat orice. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Petrescu reporter Observator: În cadrul studiului, persoanele care au ascultat muzica preferată au resimţit un nivel mai mic de durere. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat atunci când a fost vorba de muzică obişnuită de relaxare, dar nici când au stat în tăcere.

Meloterapia este folosită chiar şi de chirurgi

Ovidiu Telegescu, psiholog: Muzica înseamnă vindecare. Pot fi bucăţi lungi sau foarte scurte. Aceasta este, o descărcare de dopamină pentru că ceea ce ne oferă plăcere, acea tonalitate care mă duce spre visare, diminuează tot ceea ce înseamnă hormoni ai durerii.

La meloterapie apelează şi neurochirurgul Dan Suiaga, atât pentru el cât şi pentru pacienţii de pe masa de operaţie. 

Dan Suiaga, neurochirurg: Înainte să fie intubaţi, uneori le punem ce vor ei să audă şi asta detensionează atmosfera. Şi ce-şi aduc aminte după ce se trezesc. Starea mea e mai relaxată şi asta favorizează relaxarea tuturor celor care participă la intervenţie. Atâta timp cât ascult eu muzică, toată lumea e liniştită şi lucrurile merg bine. Prefer muzica rock, dar ascult orice gen de muzică.

Există situaţii în care muzica ne poate face rău

Specialiştii atrag atenţia că nu orice fel de muzică ne ajută, pot fi situaţii în care ne poate face mai mult rău. 

Ovidiu Telegescu, psiholog: Nu merge ca panaceu universal o tonalitate înaltă pentru o tulburare de spectru autist nu face decât să dea peste cap persoana, nicidecum să o ajute.

Meloterapia este contraindicată şi în cazul persoanelor care suferă de epilepsie sau tulburări de stres post-traumatic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Povestea Teodorei, asistenta care se tratează prin muzică. Meloterapia, folosită chiar şi de chirurgi în sălile de operaţie