Antena Meniu Search
x

Primul rechin omnivor a fost identificat. 60% din dieta lui e iarbă de mare

Oamenii de ştiinţă americani au identificat prima specie de rechin omnivor, cu o dietă ce constă până la 60% în iarbă de mare, relatează vineri Xinhua.

Primul rechin omnivor a fost identificat. 60% din dieta lui e iarbă de mare

Oamenii de ştiinţă americani au identificat prima specie de rechin omnivor, cu o dietă ce constă până la 60% în iarbă de mare, relatează vineri Xinhua.

O echipă de experţi de la Universitatea din Irvine, California, şi de la Universitatea Internaţională din Miami, Florida, au decis să investigheze obiceiurile alimentare ale rechinului Sphyrna tiburo din clasa rechinului-ciocan după mai multe dovezi potrivit cărora mai multe exemplare din această specie au fost văzute în timp ce se hrăneau cu iarbă de mare.

"Majoritatea au presupus că acest consum de iarbă de mare este accidentală şi că nu avea nicio valoare nutriţională", a declarat Samantha Leigh, autoarea principală a studiului.

"Am dorit să observăm cât de multă iarbă de mare consumată de rechini poate fi digerată, pentru că ceea ce consumă un animal nu este neapărat totuna cu ceea ce poate digera sau cu nutrienţii absorbiţi", a explicat cercetătoarea.

Rechinul Sphyrna tiburo, unul dintre cei mai mici membri ai familiei rechinului-ciocan, trăiesc în special în apele de mică adâncime din Americi unde se hrănesc în general cu crabi, creveţi, melci şi peşti.

În cadrul acestui studiu, cinci exemplare de rechin Sphyrna tiburo au fost hrănite timp de trei săptămâni cu iarbă de mare şi calamar. O serie de teste a indicat faptul că rechinii au reuşit să digere iarba de mare, enzimele lor putând descompune componentele plantelor, precum amidonul şi celuloza.

În plus, toţi rechinii au luat în greutate pe parcursul studiului.

Concluziile ştiinţifice, publicate în jurnalul Proceedings of the Royal Society B, au demontat ideea că toţi rechinii sunt în mod exclusiv carnivori, a subliniat Leigh.

Cercetătorii s-au declarat "absolut suprinşi" să descopere faptul că rechinii Sphyrna tiburo "adoptau o strategie digestivă omnivoră", a declarat Leigh pentru Fox News.

"Întotdeauna am crezut că rechinii sunt strict carnivori", a mai spus cercetătoarea care a adăugat că acest rechin a reuşit să demonteze acest lucru prin faptul că poate digera "o cantitate destul de mare din iarba de mare pe care o consumă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Primul rechin omnivor a fost identificat. 60% din dieta lui e iarbă de mare