Antena Meniu Search
x

Video Rezoluțiile de Anul Nou, vise îndepărtate după doar o lună: "La noi la români mai degrabă există obiective, nu obiceiuri"

Câţi dintre noi nu am avut planuri ambiţioase la fiecare început de an? Ne-am jurat că vom mânca sănătos, că vom renunţa la vicii, că vom fi mai buni. În viitorul plin de posibilităţi, mersul la sală este cel mai comun obiectiv. Doar că rezoluţiile nu sunt pentru toată lumea: mulţi încep în forţă şi sfârşesc, ruşinos, după cel mult o lună de când au promis că-şi vor schimba viaţa. 

de Redactia Observator

la 05.02.2023, 22:02

Vezi și

Anul a început în forţă şi cu planuri mari pentru cei care vor să arate bine. Sălile de fitness sunt ocupate în proporţie de 95%.

"Uşor, coborâm! 90 de grade sus! Împingem, lăsăm genunchiul 10% îndoit. Şi, una! Sus! Două, foarte bine." 

E deja începutul lunii februarie şi elanul începe să dispară. După doar 3 luni, majoritatea renunţă. 

Costel Cosloc, antrenor de fitness: "Vin la sală, nu au un program, şi îşi permit să piardă timpul. Mai stăm pe telefon, mergem la bandă, mai stăm un pic pe telefon, aşa trece timpul am făcut numai 3-4 exerciţii a zburat o oră, si am plecat acasa."

Rezoluţiile ambiţioase nici nu au cum să se împlinească: cei care vin cu avânt la sală se aşteaptă la minuni, nu la rezultate realiste.

Costel Cosloc, antrenor de fitness: "Vor să slăbească, să zicem, 10-20 de kg într-o lună de zile ceea ce este imposibil. Modul sănătos de a slăbi este de maxim 2 kg pe săptămână. Undeva la 30% rămân şi îţi păstrează ritmul antrenamentelor." 

Un exemplu de voință

Adică unul din trei. Gheorghe, un bărbat de 53 de ani, a decis să-şi schimbe viaţa în urmă cu 13 ani.

Gheorghe Sîrbu: "Era o masă cu şpriţuri şi grăsime multă, am intrat în cameră, eram un pic ... şi am vorbi cu mine şi am zis Miki ce ai de gând cu tine, de mâine gata." 

A fost nevoie de multă muncă şi perseverenţă pentru a ajunge la idealul imaginat. 

Gheorghe Sîrbu: "Am slăbit 40 de kilograme. Eram dezamăgit de cum arăt, îmi era ruşine cu mine. De cum mă privea lumea la sală. Și pe urmă am avut voinţa asta în mine să nu mă las, să nu cedez." 

Teoria pare simplă. Se vede cel mai bine în rezoluţiile pe care le au românii pentru 2023. 

Cristina Filip, reporter Observator: "Să aibă mai multă grijă de ei, să petreacă timp cu familia, să călătorească, sa mananec sănătos sau sa se apuce de sport sunt doar câteva dintre prioritatile românilor. Pe lista de obiective nu se regăsesc însă renuntatul la vicii, actele de voluntariat sau inceperea unei afaceri." 

Pentru mulţi, însă... viaţa se întâmplă pur şi simplu, fără planuri şi rezoluţii.

"Pentru anul ăsta nu mi-am propus nimic."

Sebastian Fiztek, sociolog: "La noi la români cred că mai degrabă există obiective dar nu obiceiuri. De aceea un obiectiv foarte bun este acela de a-ţi crea obiceiuri."

Acestea apar, spun tot specialiştii, după cel puţin 21 de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Inedit » Rezoluțiile de Anul Nou, vise îndepărtate după doar o lună: "La noi la români mai degrabă există obiective, nu obiceiuri"