Carnea de bizon, pe gustul românilor (Video)
Una din cele mai mari ferme de bizoni din Europa se află în România, lângă Cluj. Afacerea este a unor investitori străini care au găsit în ţara noastră terenul şi clima ideală pentru a face profit. Animalele sunt crescute pentru carne. La export, muşchiul de bizon ajunge la 1.000 de euro kilogramul.
Una din cele mai mari ferme de bizoni din Europa se află în România, lângă Cluj. Afacerea este a unor investitori străini care au găsit în ţara noastră terenul şi clima ideală pentru a face profit. Animalele sunt crescute pentru carne. La export, muşchiul de bizon ajunge la 1.000 de euro kilogramul. La noi, sunt încă puţine restaurante unde se pot găsi astfel de preparate. Medicii recomandă carnea de bizon, care este mai sănătoasă chiar decât cea de vită.
Pe dealurile Gârbovului, la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, la marginea pădurii, unde oamenii sunt obişnuiţi să întâlnească iepuri şi căprioare, găsim o turmă de bizoni americani. Aduse de departe, animalele s-au adaptat repede pe pământ românesc.
Numărăm aproape 500 de bizoni în această fermă, care este una din cele mai mari din Europa.
Friptura de bizon, din ce în ce mai apreciată de români
Un om de afaceri austriac a investit aici un milion de euro în 2011 şi are planuri de extindere.
60 de muncitori români au grijă de animale.
Bizonii sunt ţinuţi vara pe păşune, iar iarna sunt hrăniţi cu furaje pentru a ajunge la greutatea dorită de crescători. Deocamdată, carnea merge mai mult la export.
Un kilogram de carne de bizon poate costa 1.000 de euro
Unui bizon îi trebuie cam 6-7 ani să ajungă la o greutate de 1000 de kg. Aşteptarea merită însă, având în vedere că în vestul europei un kg de carne de bizon poate să ajungă să se vândă chiar şi cu 800-1000 de euro.
Muşchiul de bizon e la mare căutare în bucătăriile cu ştaif.
Carnea de bizon chiar seamănă la gust cu cea de vită şi a început să intre în meniurile restaurantelor româneşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰