Antena Meniu Search
x

Video Salvamarii vor să le pună cruce noilor geamanduri macabre de pe litoral: "Ca şi cum marea ar fi un cimitir..."

O mare de ... cruci. Pe litoralul românesc au început să apară geamanduri sub formă de cruce. Noile borne portocalii sunt marcate și cu numărul de înecaţi din ultimul an. Culmea, salvamarii spun că e o imagine prea puternică şi refuză să le monteze. Raed Arafat, omul din spatele proiectului, îi contrazice: Mesajul va duce la salvarea de vieţi.

de Redactia Observator

la 13.06.2022, 22:29

Vezi și

Noile geamanduri nu au cum să treacă neobservate. O cruce imensă, portocalie, scrijelită cu numărul de morţi din ultimul an de la malul Mării Negre. Un cimitir plutitor care ar trebui să le stăvilească pofta de înot aventurierilor. A fost ideea de la care au plecat cei care au gândit bornele. Doar că semnalizatoarele sinistre nu sunt privite deloc cu ochi buni de salvatori.

Gabriel Balan, reprezentant al Asociației Scafandrilor: "M-am crucit, ca să fiu în context cu ceea ce reprezintă. Dacă vă uitaţi pe cruce, scrie că anul trecut au murit 36 de oameni. Să înţeleg că aceste cruci ori se fac în fiecare an, ori ne obligă cineva să avem o normă de 36 de morţi în fiecare an."

Cristi Bocănilă, salvamar: "Nu are ce căuta aşa ceva pe mări. E ca şi când am spune că marea este un cimitir."

Salvamarii spun că ar fi şi periculoase pentru cei care intră în apă. Gabriel Culea, șeful salvamarilor din Mamaia și Constanța: "În momentul în care vine valul, geamandura intră în balans. Plăcuţa aceea de informare poate sparge chiar capul cuiva."

Pe acelaşi subiect

Cristi Bocănilă, salvamar: "Aşa cum sunt construite, rezistă până la prima furtună."

Şi n-a fost nevoie de o furtună prea mare. Abia montată în Eforie, noua geamandură a eşuat. Un val mai puternic a retezat crucea. În Mamaia şi Constanţa, salvamarii refuză să le monteze. Bornele stau ascunse într-o boxă până la noi ordine.

Gabriel Balan: "Nu crucificăm turismul nicăieri în lume."

Noile borne, motiv de controverse pe internet și pe plaje

Nici turiştii nu privesc cu ochi prea buni crucile din apă. Dar încearcă să înţeleagă demersul.

"Nu sunt prea inspirate. Sunt oameni care vin să se relaxeze."

"Aş fi preferat să văd un alt simbol."

Turist străin: "Este cam sinistru. Dar este o atenţionare pentru toţi care s-au înecat pe plajă."

Raed Arafat a comentat pe Facebook luarea în derâdere a noilor borne. Şeful DSU spune că e mult mai puţin traumatizant să vezi o geamandură roşie cu cruce decât un om înecat scos din mare de salvatori.

"Am comis-o din nou!

Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol."

O astfel de geamandură costă peste o mie de lei. Noile borne sunt o donaţie din partea Fundaţiei pentru SMURD. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Salvamarii vor să le pună cruce noilor geamanduri macabre de pe litoral: "Ca şi cum marea ar fi un cimitir..."