Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SPOVEDANIA ONLINE: PERICOLUL din spatele platformei care a creat isterie printre ROMÂNI

Ask.fm, paltforma "întrebare-răspuns" prin care orice utilizator poate află orice despre oricine, a creat isterie în rândul adolescenților din România și nu numai

de Redactia Observator

la 11.10.2015 , 21:05

Ask.fm, paltforma "întrebare-răspuns" prin care orice utilizator poate află orice despre oricine, a creat isterie în rândul adolescenților din România și nu numai. În paralel cu creşterea popularităţii, Ask.fm este cunoascută și ddin cauza numeroaselor incidente de hărţuire online (Cyberbullying), duse chiar până la sinuciderea unor adolescenţi hărţuiţi de anonimi.

Creată în iunie 2010, însă în ţară noastră a început să fie populară abia în 2013, iar de doi ani,  Adolescenţii în special au fost cei care şi-au dorit să afle lucruri personale unii de la alţii prin intermeniul acestui serviciu, un fel de "oracol online" în care pui o întrebare şi aştepţi că prietenul vizat să îţi ofere răspunsul. Pericolele din spatele acestui serviciu sunt, însă, multee. Orice persoană poate adresa o întrebare unui utilizator înregistrat, folosind numele sau ori că anonim.

Hărțuirea dusă la extrem

Articolul continuă după reclamă

În august 2013, un caz de hărţuire online a făcut furori în presă americană după ce Daniel Perry, un adolescent în vârstă de 17, s-a sinucis în urmă unui şantaj. Acesta a fost ademenit de o presupusă faţă să vorbească pe Skype şi crezând că ea este reală şi ar putea avea o relaţie, acesta a început să o seducă.

După un timp, mai mulţi indivizi l-au căutat şi i-au spus că deţin conversaţiile video cu acea faţă. Ei l-au şantajat spunându-i că vor trimite clipurile video familiei sale şi prietenilor de pe Facebook şi Twitter. Chiar dacă acesta nu făcea nimic ilegal sau jenant, îi era teamă că celelalte persoane l-ar putea judecă şi s-ar putea amuză pe seama lui. Santajatorii erau anonimi, şi i-au cerut să trimită o anumită suma de bani într-un cont bancar pentru a-l "ierta".

După acest incident au apărut diferite alte imagini şi clipuri pe internet, iar mai mulţi utilizatori i-au scris adolescentului pe contul de Ask.fm “sinucide-te”. O echipa de salvatori care cerceta zona l-a găsit când încă mai avea semne vitale, însă tânărul nu a mai putut fi salvat.

Zilnic sunt puse peste 30 de milioane de întrebări prin Ask.fm, iar multe dintre acestea sunt hărţuiri sau ameninţări. La scurt timp după acest eveniment, o altă tânăra, Hannah Smith, în vârstă de 14 ani s-a sinucis în urmă unor bârfe şi ameninţări de pe Ask.fm. Câţiva anonimi au inventat lucruri pe care această nu le-a făcut, dar crezând că alţi prieteni vor crede că ele sunt adevărate, Hannah şi-a luat viaţă. După aceste cazuri, reprezentanţii Ask.fm şi-au cerut scuze pentru cele întâmplate, dar nu au luat măsuri, spunând doar: “Nu încurajăm hărţuirea şi violenţă” şi recomandându-le utilizatorilor să raporteze întrebările stânjenitoare sau ameninţătoare.

România - țara în care adolescenții se ascund în spatele unui monitor și devin îndrăzneți

Chiar dacă în România nu s-a înregistrat niciun incident de acest tip, aproape fiecare adolescent are una sau mai multe întrebări şi reproşuri nepotrivite pe peretele acestuia. Ask.fm a apărut pe 16 iunie 2010 în capitală Letoniei, Riga, şi este fondat de Ilja Terebin. La prima vedere, site-ul este unul destul de prietenos, cu un scop paşnic, în ciuda multor cazuri de violenţă şi dependenţă de pe el.

Până în 2012, la 2 ani de la lansare, când nimeni nu mai speră la vreun succes, Ask.fm începe să fie tot mai cunoscut la nivel global şi numără în luna aprilie a aceluiaşi an 5 milioane de utilizatori. Apoi, două luni mai târziu, numărul va ajunge la peste 10 milioane de înregistrări.

În România, reţeaua este cunoscută mai bine de la jumătatea lui 2013, când din ce în ce mai mulţi adolescenţi se înregistrau cu un cont de Facebook sau Twitter şi acceptau toate întrebările de la prieteni sau chiar necunoscuţi. Mai mult de jumătate de utilizatori nu au vârstă de 18 ani împlinită, iar o mare parte din aceştia nu au început încă liceul. În acelaşi timp, în august 2013, Ask.fm ajungea la peste 70 de milioane de utilizatori la nivel global şi la peste 30 de milioane de întrebări şi răspunsuri în fiecare zi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » SPOVEDANIA ONLINE: PERICOLUL din spatele platformei care a creat isterie printre ROMÂNI