Antena Meniu Search
x

Toate femeile fac asta în biserică, fără să ştie motivul! De ce se poartă baticul în casa Domnului

Regulile bisericeşti le învăţam de la părinţi, fie de la bunici, însă nu întotdeauna acestea sunt şi explicate. V-aţi gândiţi vreodată de ce femeia trebuie să îşi acopere capul, în timp ce bărbaţii nu?

Regulile bisericeşti le învăţam de la părinţi, fie de la bunici, însă nu întotdeauna acestea sunt şi explicate. V-aţi gândiţi vreodată de ce femeia trebuie să îşi acopere capul, în timp ce bărbaţii nu?

"Orice bărbat care se roagă sau proroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau proroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul” (Sfântul Apostol Pavel).

Basmaua sau valul cu care femeia îşi acoperă capul a dat naştere la multe controverse. Şi acest lucru s-a întâmplat pentru că pe de o parte nu au fost înţelese cuvintele Sfântului Apostol Pavel, iar pe de altă parte, chiar fără să cunoaştem cuvintele Apostolului Pavel, vedem că în biserica unele femei au capul acoperit, iar altele nu.

Pentru a înţelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pavel, trebuie spus că locul din biserica nu este identic cu orice loc public, este unul sfinţit. Iar în acest loc cu totul special, ţinuta exprimă în mod tainic modul de comuniune cu Dumnezeu.

Pentru creştini, descoperirea capului înseamnă deschiderea faţă de Dumnezeu sincer, fără viclenie. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că descoperirea capului simbolizează mintea care, în vremea rugăciunii, trebuie să fie locuită de Logos, de Cuvântul lui Dumnezeu. Adică nu trebuie să mai aibă în ea alte gânduri lumeşti. Nu în zadar se cere în „Imnul Heruvic” că toată grija cea lumească să o lepădăm.

Biserica vesteşte că bărbatul este cap femeii şi că “femeile trebuie să se supună bărbaţilor” (Efeseni 5, 22). Ce înseamnă asta? Că odată ce mintea (capul) a fost luminată de Logos, ea trebuie acoperită, adică nu trebuie să mai punem în ea ceva mai presus de Cuvântul primit, căci altfel se întunecă.

Aşadar, faptul că bărbaţii au capul descoperit, iar femeile îl au acoperit, nu ţine de tradiţia populară, ci de rânduiala Bisericii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » Toate femeile fac asta în biserică, fără să ştie motivul! De ce se poartă baticul în casa Domnului