Antena Meniu Search
x

Video Toxa, câinele poliţist care participă la intervenţii SAS. "Cu aprobarea conducerii, el locuieşte cu mine acasă"

Doar prin simpla prezență reușesc să calmeze spiritele, iar uneori munca lor o poate înlocui pe cea a 20 de oameni. Este vorba de câinii polițiști și în special de cei din dotarea Jandarmeriei, ajutoarele de nădejde ale instituțiilor de ordine publică. Toxa, un rotweiller de 7 ani, este cel mai de temut "poliţist" din Iaşi, în timp ce Max este se pregătește să devină câine de urmă. Dacă pentru cei din jur par de speriat, pentru agenţi au devenit parte din familie.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 15.04.2022, 18:01

Vezi și

Toxa este un rotweiller de 7 ani, singurul din aceasta rasă care lucrează cot la cot cu cei de la Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Iaşi.

Poliţist SAS Iaşi, conductor Toxa: "E o poveste mai complicată în cazul ei, am primit-o la vârsta de un an și jumătate, deja era puţin formată, însă ne-am descurcat. (...) Marea majoritate a persoanelor sunt intimidate de aceşti câini de Poliţie. (...) Simpla ei prezenţă, mai ales că este de rasa rotweiller (...), este un factor de descurajare."

Zi de zi, Toxa se antrenează cu conductorul ei cel puțin două ore.

Politist SAS Iasi, Conductor Toxa: "Cu aprobarea conducerii, el locuiește cu mine acasă pentru un atașament bun și o legătura puternică. Acasă este un câine deosebit. Este un câine cuminte, ba mai mult şi cu copilul dezvoltă un ataşament grozav."

Pe acelaşi subiect

Câinele şi poliţistul se coordonează perfect în timpul misiunilor. Au fost situaţii în care s-au salvat reciproc.

Politist SAS Iasi, Conductor Toxa: "Am considerat că este foarte periculos să lansez câinele pe acest individ, întrucât avea asupra sa sabia. (...) Acum am primit, anul acesta, în dotare şi veste anti-înjunghiere."

Gabriel Șchiopu, sef SAS Iași: "În dotarea IPJ Iaşi există 19 exemplare canine specializate pe două categorii de serviciu: patrulare intervenţie şi miros."

Jandarmeria din Iaşi are 4 câini poliţişti

Și în cadrul Jandarmeriei din Iași exista 4 câini. Cel mai nou membru este Max, un ciobănesc german de doar 5 luni, care abia acum învață comenzile şi se pregătește pentru a fi câine de urmă.

Acum suntem în perioada de predresaj, formarea ataşamentului, un fel de joacă mai toată ziua. (...) Ulterior o să mergem la centrul chinologic, unde o să fie calificat pentru căutare salvare în mediul natural al persoanelor dispărute.

Nicu Popa, Jandarm IJJ Iași: "Dacă vorbim de ajutor, ei ne scutesc foarte mult, în a folosi cât mai eficient resursele umane, un câine poate acoperi munca a 20 de colegi de căutare."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Inedit » Toxa, câinele poliţist care participă la intervenţii SAS. "Cu aprobarea conducerii, el locuieşte cu mine acasă"