Uită de cea cumpărată din magazine! Învaţă să faci PÂINE de casă! Ingredientul de care nu ştiu multe GOSPODINE
Este cunoscut că pâinea din comerţ conţine tot felul de substanţe care, în timp, duc la boli grave, motiv pentru care ar trebui să începem să o facem în casă. Nu este greu deloc

Este cunoscut că pâinea din comerţ conţine tot felul de substanţe care, în timp, duc la boli grave, motiv pentru care ar trebui să începem să o facem în casă. Nu este greu deloc
Iată o reţetă pe care o ştiu puţine gospodine, dar care este sănătoasă pentru întreaga familie:
Ingrediente
faină din cereale integrale / măcinata manual
- Economişti: Paştele din 2025, cel mai scump din ultimii 20 de ani. Kilogramul de carne de miel ajunge la 55 de lei
- Creme de faţă L'Oréal, retrase de pe rafturile magazinelor din SUA. Produsele ar conţine ingrediente cancerigene
- Boicotul supermarketurilor din România, primele efecte. Reducerile anunţate de marile magazine
- Încăierare în Piața Victoriei între susținătorii lui Călin Georgescu și jandarmi. Au fost folosite gaze...
- Boicotul supermarketurilor. Ministrul Agriculturii, mesaj pentru Călin Geogescu: "Jos labele de pe fermierii și...
plămădeală deja pregătită (opţional)
apa filtrată / de izvor
Mod de preparare
Pentru a începe plămădeală: amesteca cu ţelul ¼ cană de faină cu plămădeală pentru aluat (dacă ai optat pentru plămădeală) şi 3 linguri de apă filtrată într-un bol mic. Toarnă amestecul în borcan, apoi lasă-l timp de doisprezece ore. După doisprezece ore, amesteca cu ţelul ½ cana faină cu ½ cana apa filtrată şi continuă să adaugi ½ cana faina şi 1/2 cana apa la fiecare 12 ore timp de o săptămână până când plămădeală prinde viaţă şi face bule. Pe măsură ce alimentezi plămădeală ai grijă să amesteci bine faina şi apă, cu cât plămădeală primeşte mai mult aer cu atât creşte mai bine aluatul şi va ieşi pâinea mai bună.
Pentru a avea suficient loc în borcan, pe măsură ce adaugi faina şi apă, acesta trebuie să fie doar pe jumătate plin de fiecare dată când mai adaugi amestecul de faină cu apă. Dacă ai făcut prea multă plămădeală pentru borcan, poţi lua din ea şi o poţi folosi la biscuiţi, clătite sau săratele cu maia.
Cum să păstrezi plămădeală: După o săptămână, plămădeală ta ar trebui să fie suficient de consistenta pentru a fi pusă la păstrare. Dacă nu coci destul de des (adică mai puţin decât o dată pe săptămână), poţi ţine plămădeală în frigider şi când vrei să coci cu ea, o scoţi din frigider cu doisprezece ore înainte de a o folosi şi o poţi hrăni cu făină şi apă. Dacă obişnuieşti să coci des (în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână) poţi păstra plămădeală la temperatura camerei şi o hrăneşti cu ½ cana faina şi 1/2 cana apa filtrată o dată pe zi.
Câteva recomandări: Dacă apare un lichid maroniu la suprafaţa plămădelii, trebuie doar să-l strecori. Utilizatorii experimentaţi îl numesc rachiu şi este inofensiv; însă este un semnal că foloseşti prea multă apă în combinaţie cu făină sau ai lăsat prea mult timp să treacă de la o alimentare la alta a plămădelii. Plămădelile de maia sunt de regulă destul de flexibile şi îşi revin repede de îndată ce stabileşti proporţiile corecte.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰