Antena Meniu Search
x

Video Cum ar putea ajuta inteligenţa artificială la prinderea infractorilor. Cercetător, despre viitorul AI şi reglementarea acestui domeniu

Una dintre sursele prin care bugetul va fi alimentat cu sume suplimentare se dorește a fi digitalizarea ANAF. Specialiştii sunt sceptici că - în general - digitalizarea care pare să fi devenit cuvânt de ordine în Coaliţie va deveni prea curând realitate. Prima cauză este că românii, în marea lor majoritate, nu sunt străluciţi la capitolul competenţe digitale medii sau superioare. Sunt chiar la coada Uniunii Europene, în pofida mitului că suntem țara IT-iștilor. Nici măcar examenul de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului nu are vreo relevanţă. Este doar o formalitate, spun experţii din domeniu. 

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 20.12.2023, 14:28

Vezi și

Marele investitor în AI, Bill Gates a creionat felul în care va arăta 2024. Gurul Microsoft crede că AI ne va schimba masiv existenţa începând de anul viitor, pentru că devine din ce în ce mai capabilă și mai prizabilă de oamenii de rând, de la orice înseamnă loc de muncă şi până la sănătate sau educaţie. Țările dezvoltate precum SUA o vor folosi în fiecare zi, masiv și general, în termen de 3-4 ani, preconizează Marius Leordeanu, profesor universitar şi cercetător în domeniul Inteligenţei Artificiale.

Provocările inteligenţei artificiale în 2024 

Marius Pancu: Ştiţi cum arată peisajul digitalizării în România şi care sunt ambiţiile noastre pentru a deveni fruntaşi în utilizarea inteligenţei artificiale? Dacă Bill Gates făcea această prognoză de 3-4 ani de folosire generală şi masivă în ţările dezvoltate, ce prognoză aţi face dumneavoastră în România? 

Marius Leordeanu: Eu aş spune că deja am început să folosim inteligenţa artificială, ea se foloseşte tot mai mult, treptat - treptat. Devenim şi noi mai buni la ea, şi pe partea de cercetare şi dezvoltare de software-uri de inteligenţă artificială dar şi pe partea de utilizare. Nu cred că începem mâine, cred că am început deja cu mult timp înainte şi nu cred că va ţine doar trei patru ani, acum începem să o clădim tot mai serios. 

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Când ar putea să devină o parte zilnică a existenţei omului de rând? 

Marius Leordeanu: Ea devine tot mai mult şi vedem în toate meseriile, mai ales la cei tineri care se adaptează mai uşor că încep să o folosească pe parte de creativitate, de scriere şi de conţinut vizual, bineînţeles totul trebuie să fie controlat şi supravegheat de om, deci responsabilitatea rămâne a noastră, dar viteza cu care putem să facem acum lucruri de calitate şi cu care putem să inovăm este incredibilă. Inteligenţa Artificială ne permite să facem mai rapid şi mai bine şi nu trebuie să ne sperie. Aşa cum înainte un software putea să străbată o carte de telefon cu o viteză incredibilă şi nu ne speria acest lucru, că putea să meargă foarte repede prin date, la fel şi inteligenţa artificială din zilele noastre poate să înveţe tipare foarte repede, dar ea rămâne sub nivelul uman de creativitate pentru că şi ce numim astăzi AI este tot o combinaţie cu creatorul uman, nu există inteligenţă artificială pură, fără componenta umană care contribuie la ce iese mai departe şi putem numi AI. Este un bun extraordinar, în România un lucru foarte important care se întâmplă este că cercetarea este luată foarte în serios în colaborare cu industria, nu ştiu să mai existe un alt domeniu în care să fie atât de aproape cercetarea cu dezvoltarea, unde inovatorii să fie acolo cu cercetătorii şi să lucreze împreună şi tocmai datorită asta acum România renaşte, suntem în spate - este adevărat, dar începem să investim tot mai mult şi să luăm în serios, să investim în echipamente în oameni, educaţie, în inovaţie, business şamd. E doar începutul, părerea mea. 

Marius Pancu: Guvernul v-a consultat pentru elaborarea unor strategii digitale? 

Marius Leordeanu: Guvernul ne cere în permanenţă părerea, indiferent cine este la guvernare. Acesta este un proiect foarte mare care poate să treacă dincolo de un singur mandat sau două, s-a pornit cu câţiva ani în urmă, iar partea bună a lucrurilor este că nu s-a oprit, a mers şi va merge şi eu sunt optimist. În momentul acesta nu am motive să nu fiu, dar ştiu că este un proiect mare. 

Marius Pancu: Evaziunea fiscală poate fi combătută cu Inteligenţa Artificială? 

Marius Leordeanu: Tehnologiile IT au ajutat întotdeauna la combaterea oricăror feluri de infracţiuni, de când a apărut IT-ul. Cu cât ai o capacitate de a prelucra informaţiile digitale şi într-un mod mai bun, cu atât poţi să faci asta în beneficiul societăţii şi să afli adevărul, ce e acolo. Bineînţeles că mereu o să vină cineva care o să găsească metode de a ocoli, dar mai greu. Putem să avem un mod mai centralizat de a avea informaţiile, în care să existe o bază de date coerentă în care să existe un singur adevăr. Nu în mai multe versiuni, în mai multe locuri şi să nu se ştie. Inteligenţa Artificială poate să extragă conţinut automat mult mai bine ca orice alt sistem care a existat până acum. 

AI va transforma radical locurile de muncă

Marius Pancu: Uniunea Europeană este pe cale să aprobe un set de legi foarte detaliat şi complex pentru AI. Principalele restricţii şi îngrijorări se referă la felul în care AI este utilizată în securitate: identificarea facială de către forţele de ordine, identificarea facială pentru diferite acţiuni politice, aceste lucruri sunt interzise. Care ar fi primul set de legi pe care România trebuie să îl adopte la nivel naţional? 

Marius Leordeanu: Inteligenţa Artificială pe deoparte este la marginea descoperirilor, conţine şi tehnologii care nu se înţeleg, care trebuie încă testate, sunt încă în stadiu de cercetare. Nu putem să introducem reguli pentru tot. Trebuie să testăm întâi. Nu putem să regularizăm prea mult, pentru că după nu mai putem scoate nimic nou şi nu ne mai putem bucura de invenţii. Trebuie să le facem înţelept. Prea multă restricţionare înseamnă să omorâm ceva ce este extraordinar, iar a lăsa lucrurile prea libere nu este de asemenea bine. Pe de altă parte, folosirea acestor camere şi identificarea facială este în primul rând pentru binele societăţii. Dacă urmărim nişte seriale, documentare despre ce se întâmplă în lumea aceasta, ca să fie detectaţi oameni care fac rău, de exemplu dacă nu ar exista aceste camere de luat de vederi în zone precum India, aceasta este singura cale prin care pot fi detectaţi acei oameni care au făcut rău. Suntem într-o democraţie şi ideea este să facem bine societăţii, este o tehnologie, avem o responsabilitate, trebuie să devenim mai morali, mai spirituali, mai buni, că putem să facem şi rău - la fel cum putem să folosim orice tehnologie care ne dă o extraputere prin care putem să facem şi rău. Este timpul ca noi să devenim un pic mai înţelepţi şi să funcţioneze şi mai bine principiile democraţiei şi sunt convins că această tehnologie va fi pentru bine. Acum ca orice tehnologie, ca orice extraputere poate să fie folosită în sens opus, dar după cum am văzut, tehnologiile mari care au apărut de-a lungul istoriei ( de la invenţia motorului cu abur până la electricitate şamd), mereu au fost oameni care s-au temut, care au avut ceva de pierdut economic, mereu au fost oameni care s-au temut că îşi pierd locul de muncă, dar toate aceste tehnologii au înmulţit de fapt locurile de muncă şi au adus mai multă libertate cetăţenilor, mai multă posibilitate de a se exprima şi de a exista şi mai multă posibilitate de a fi ei înşişi, de a avea bunăstare, de a avea un sistem de sănătate mai bun, de a trăi într-o lume mai sigură. Să ne uităm în spate, orice tehnologie creează mai multe resurse şi oportunităţi, când avem mai multe resurse avem mai multe posibilităţi să avem meserii de mai multe tipuri. Dacă mă întorc cu 100 de ani înainte, la ce meserii existau atunci, vedem că erau mult mai puţine meserii şi libertăţi decât există acum şi tehnologia ne-a dat posibilitatea să trăim într-o lume mai bună de fapt. 

Marius Pancu: O democraţie sănătoasă cum spuneaţi dumneavoastră este necesar să se întemeieze pe o dezbatere care să expună toate aceste motive şi îngrijorări. Luna trecută, utilizatorii ChatGPT spuneau că acest chatbot a devenit "obraznic şi leneş". Atât de multe au fost aceste plângeri, încât compania Open AI a spus că deschide o investigaţie şi că nu îşi explică în ce manieră a ajuns la acest model comportamental. Cum s-a ajuns aici şi dacă acea cantitate de informaţie enormă pe care o înglobează ChatGPT vine de la oameni imorali, obraznici, leneşi şi care au alte scopuri, nu cumva transformăm una în cealaltă până la urmă? 

Marius Leordeanu: ChatGPT şi noi îl testăm foarte mult şi modelul 4 şi 3.5, eu ce pot să spun este...E un mit în jurul Chat GPT pentru că este normal atunci când altcineva decât o fiinţă umană începe să se exprime verbal într-un mod coerent, avem senzaţia că dincolo este o conştiinţă, o persoană cum suntem noi deci dintr-odată apare acest şoc, cum a apărut atunci când ChatGPT s-a exprimat atât de fluent. Informaţiile pe care le oferă nu trebuie luate pe post de adevăr, doi la mână - nu trebuie să ne supărăm pe el dacă o ia razna, trebuie să îl testăm, să vedem care sunt limitele;  de exemplu ce am observat este că halucinează, devine foarte creativ dintr-o dată şi nu spune neapărat adevărul, dar dacă ştiu cum să îl interoghez pot să obţin până la urmă ceea ce vreau. Contează şi modul în care interacţionăm cu aceste sisteme, sisteme care sunt încă în dezvoltare, care nu au personalitate juridică şamd, noi le folosim, vedem cum le putem folosi şi care le sunt limitările.  

Marius Pancu: Poate ChatGPT să imite comportamentul unui om?

Marius Leordeanu: El a fost învăţat pe texte scrise de oameni. În aceste texte există tot felul de comportamente, comportamente scrise de autorii respectivi sau din operele literare, dar în toată bogăţia asta de texte care există în lume există tot felul de exprimări, răspunsuri, interogări şamd şi, printre ele, există şi astfel de răspunsuri care o iau razna, iar el a învăţat tipare de exprimare umană şi interpolări între aceste tipare; este un model care încă trebuie testat şi care, în niciun caz, nu trebuie folosit pe post de adevăr. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cum ar putea ajuta inteligenţa artificială la prinderea infractorilor. Cercetător, despre viitorul AI şi reglementarea acestui domeniu