Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Cum poţi afla adevărul cu nişte condiţii mai proaste decât cele originale?" Septimius Pârvu, despre condiţiile în care CCR vrea renumărarea voturilor

Decizie fără precedent luată de Curtea Constituţională: cei 9 magistraţi ai CCR au cerut renumărarea tuturor celor 9,4 milioane de voturi. Data limita, 1 decembrie la ora 22:00. Argumentul a fost că există anumite neconcordanţe între voturile valabil exprimate şi consemnarea acestora în procesele verbale, dar şi că există un număr semnificativ de voturi nule.

de Marius Pancu

la 29.11.2024 , 14:31

Mai concret, candidatul de pe listele Partidului Conservator, Cristian Terheş, fost AUR şi PSD, a semnalat că în trei secţii din Capitală, voturi exprimate pentru Ludovic Orban, deşi acesta anunţase că nu mai candidează, au fost trecute din pixul şefilor de secţie la Elena Lasconi. Cum între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu e o diferenţă de sub 3.000 de voturi, candidatul Terheş, candidatul de 1.04%, a devenit îngrijorat pentru soarta primilor 3 candidaţi şi a vrut să apere Constituţia prin această sesizare.

Personalul care va face numărătoarea aparţine de biroul electoral sau de prefectură, mult diminuat faţă de orice numărătoarea desfăşurată în condiţii normale. În plus, BEC a decis că inclusiv sacii desigilaţi vor fi acceptaţi la numărătoare, fără nicio problemă. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a explicat ce înseamnă această renumărare.

Dacă, la finalul acestui proces, se constată o altă ordine a candidaţilor din cauza unor greşeli umane, nu se repetă scrutinul şi se validează noua ordine a candidaţilor pentru turul al doilea. Dar, dacă în urma renumărării se schimbă ordinea candidaţilor şi se constată o fraudă electorală, atunci se repetă primul tur.

Vezi și

Am analizat întreaga situaţie alături de Septimius Pârvu, specialist in programe electorale la Expert Forum, membru al coalitiei Vot Corect.

Pe acelaşi subiect

Iată câteva dintre cele mai importante declaraţii făcute de Septimius Pârvu

Marius Pancu: Din pespectiva dumneavoastră, cum arată această renumărare, în special la elementele logistice?

- În primul rând, vorbim despre o procedură care se bazează pe o lege foarte găunoasă, pentru că renumărarea în sine nu este deloc detaliată în legislaţie. Practic, Biroul Electoral Central a ieşit cu o decizie, nu ne spune foarte mult în decizia respectivă.

- Pe de altă parte, sunt anumite chestiuni pe care am fi vrut să le vedem în decizia respectivă, inclusiv filmarea procedurilor. Pentru că dacă la închidere ai tableta SIMPV cu care se filmează închiderea secţiei, ne-am fi aşteptat şi aici să existe o transparenţă mai mare. Sigur, este un proces mult mai lung, dar dacă tot am ajuns aici măcar să le facem cum trebuie. Iarăşi, o chestiune legată de procesele verbale care se transmit pe e-mail.

- Atât timp cât avem tabletă, avem SIMPV, procesele verbale din secţii în timp aproape real în platformă am fi vrut să vedem aceeaşi transparenţă. O chestiune foarte importantă din punctul nostru de vedere este aceea a observării pentru că noi am observat în ziua alegerilor.

- Din punctul nostru de vedere, legislaţia nu ne limitează participarea, dacă am voie să observ numărarea alegerilor, înseamnă că ar trebui să pot să observ şi renumărarea. Noi chiar suntem în contact cu unele birouri judeţene o să trimitem observatori, vedem dacă ni se permite, nu ni se permite să observăm.

- Dacă nu ni se permite este clar un abuz, pentru că nu poţi să stabileşti. Vorbim de o procedură prin care Curtea Constituţională ne zice că ar trebui să aflăm adevărul. Şi cum poţi afla adevărul cu nişte condiţii mai proaste decât cele originale? (...)

- Noi am trimis o întrebare la BEC, nu am cerut voie să observăm, pentru că din punctul nostru de vedere nu ar trebui să ne dea voie BEC să observăm, dar în acel moment nu se ştia exact cum se va desfăşura procedura şi noi am întrebat când va avea loc această renumărare şi care este procedura. Noi nu am primit un răspuns încă, aşteptăm să vedem. (...)

- Din ce înţelegem, formularea a ajuns şi la birourile de circumscripţie, pentru că unele dintre ele ne-au zis deja că au primit această informare. Din punctul meu de vedere este o interpretare foarte abuzivă, pentru că nu înţeleg ce ar fi diferit faţă de numărarea voturilor. Dimpotrivă, ar trebui să se asigure şi mai multă transparenţă. Ca multe alte lucruri care s-au întâmplat în aceste alegeri, ne dăm seama pe parcurs că nu avem reglementări, vrem să facem lucruri pe genunchi şi totuşi, să renumeri toate voturile, asta nu s-a mai întâmplat niciodată.

- S-a mai întâmplat să se renumere voturile nule, 2009, cred că şi prin anii 90 au mai fost nişte situaţii de genul acesta, dar să renumeri toate voturile este un proces care cred că ar trebui să se desfăşoare fără nicio îndoială, cu participarea tuturor celor care ar putea asigura integritatea.

- Pentru că în acest moment numărarea se face de personalul tehnic al birourilor judeţene, care parţial este şi la parlamentare, nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să faci din birourile acestea zilele acestea. Înţelegem că e personal din prefecturi, probabil din Ministerul de Interne o să fie parţial, unde nu se descurcă. 

Marius Pancu: Rămâne doar personalul auxiliar din BEC şi înţeleg eu, din informaţiile pe care le-am văzut publicate de BEC, dacă au nevoie şi de alt sprijinpot să facă apel la prefecturi. Ce înseamnă asta comparativ cu personalul care a fost săptămâna trecută?

- Într-o secţie ai preşedinte, ai locţiitor, ai reprezentanţi ai partidelor. Dacă ar fi să aplicăm procedura din secţie şi probabil ar trebui aplicată, nici asta nu e foarte clar, ar însemna ca preşedintele sau persoana desemnată să se ocupe de asta, ar trebui să arate fiecare buletin în parte pentru că în secţiile de votare nu se fac grămăjoare şi fiecare îşi împarte.

- Ar trebui fiecare buletin arătat, nu ştiu cum se va întâmpla aici, iarăşi este o chestiune care nu este reglementată. În 2009 când s-au renumărat buletinele nule, atunci s-au renumărat la BEC şi au fost vreo 15 oameni care au renumărat 137.000 de buletine.

- O secţie nu are mai mult de 2.000 de votanţi. La aceste proceduri judeţene se adună din tot judeţul, eu nu văd cum poate să fie gata în 4-5 zile. Gândiţi-vă că deja mulţi din oamenii aceştia sunt parte din procesul electoral, mulţi au fost şi în vară. E şi o chestie umană până la urma urmei, e şi o limită peste care nu mai poţi să treci.

Marius Pancu: Ce fel de concluzie aţi trage cu privire la cât de democratic este organizată această renumărare şi ce fel de imagine planează acum asupra procesului electoral din România?

- Dacă va fi un proces închis, cred că asta va zice de la sine cât de transparent este şi cât de democratic. Noi, ca şi organizaţie şi eu personal cred că decizia are o problemă majoră pentru că nu cred că pleacă de la nişte dovezi suficient de puternice.

- Şi doar ca să fac o comparaţie cu alegerile din iunie, când noi chiar ne-am uitat peste toate plângerile care au ajuns la BEC de renumărare a voturilor. Au fost respinse 200, unele dintre ele cu dovezi ceva mai solide.

- Cred că în primul rând marea problemă pleacă de la modul în care a fost luată decizia, modul absurd în care s-a stabilit iniţial că trebuie să se renumere până a doua zi. Este absolut iraţional să ceri aşa ceva. 

Marius Pancu: Dacă se stabileşte că ordinea era schimbată, că cele 3.000 de voturi schimbă clasamentul, vă aşteptaţi să se meargă până la repetarea turului I?

- Cel mai probabil, da. Vom merge la repetarea turului I în două săptămâni de la luarea deciziei, ceea ce creează tot felul de probleme, pentru că mandatul preşedintelui se termină pe 21 decembrie şi sigur asta ridică nişte probleme inclusiv legate de nominalizarea Guvernului. Da, creează nişte probleme reale această amânare. 

Marius Pancu:  Nu s-ar merge cu o nouă listă de candidaţi la turul II, se repetă turul I?

- Se repetă turul I, pentru că dacă ne uităm pe definiţia fraudei este una dintre condiţii, să afecteze procesul electoral astfel încât să schimbe ordinea candidaţilor care ajung în turul II.

- L-am auzit pe domnul Zegrean vorbind despre erori versus fraudă. Acum facem o renumărare, e greu să îţi mai dau seama ce a fost în procele verbale şi niciodată la o renumărare nu o să îţi iasă acelaşi lucru.

- Uitaţi-vă în Costineşti unde s-a numărat de şapte ori într-o secţie, vorbim de o localitate, nu o ţară, şi a ieşit de şapte ori atceva, Putem să numărăm de şapte ori, probabil că nu o să iasă niciodată acelaşi lucru.

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Marius Pancu Like

Cred că jurnaliștii se nasc cu un organ intern în plus care le strânge mai abitir stomacul și-i duce la asfixiere dacă nu arată o discrepanță între realitate și discurs sau nu devoalează un neadevăr, o manipulare, o ipocrizie atunci

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Veţi merge duminică la vot?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » "Cum poţi afla adevărul cu nişte condiţii mai proaste decât cele originale?" Septimius Pârvu, despre condiţiile în care CCR vrea renumărarea voturilor