Antena Meniu Search
x

Video Voluntar "Hellenic Rescue Team", despre soluţia găsită de Grecia pentru a ţine incendiile de vegetaţie sub control

Grecia este lovită, ca în fiecare an, de incendii puternice de vegetaţie, însă autorităţile par mai pregătite decât oricând să intervină, iar noi am analizat situaţia împreună cu Iorgu Nistor, voluntar în cadrul Hellenic Rescue Team.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 03.07.2024 , 16:46

Incendiile puternice de vegetaţie au produs pagube uriaşe în Grecia. Flăcările au pârjolit vegetaţia în apropierea staţiunilor, iar zeci de mii de turişti au fost evacuaţi. Teoretic, situaţia pare mai complicată decât în alţi ani, în condiţiile în care incendiile de vegetaţie par că au lovit mult prea devreme, raportat la situaţiile înregistrat în anii precedenţi.

Totuşi, există informaţii care arată că autorităţile din Grecia par mai pregătite ca oricând să intervină. A crescut numărul de pompieri disponibili şi s-au făcut numeroase intervenţii pentru a se diminua pericolul producerii unor catastrofe. Noi am analizat întreaga situaţie a incendiilor de vegetaţie din Grecia cu Iorgu Nistor, voluntar în cadrul Hellenic Rescue Team.

Iată câteva dintre cele mai interesante declaraţii făcute de Iorgu Nistor:

Vezi și

- Deocamdată totul este sub control, nu mai sunt situaţii dificile. Cum aţi spus şi dumneavoastră, s-a acţionat foarte prompt. De anul trecut, dacă ştiţi şi dumneavoastră, s-a pus o taxă pe schimbarea de climă şi acea taxă chiar îşi face treaba. Merg banii acolo unde trebuie. S-au angajat mai mulţi pompieri, mai mulţi voluntari, mai mulţi sezonieri. De aceea este mai multă lume şi incendiile nu mai sunt ca anul trecut când erau doar câţiva pompieri şi acţionau în zonă. Acum merg echipele de pompieri, echipele de voluntari, chiar şi localnici, Protecţia Civilă, şi incendiile nu mai au timp să se extindă, ca anul trecut.

- Da, există şi măsuri de precauţie. De exemplu, uitaţi, mâine avem alarmă de gradul 4, adică înseamnă portocaliu, risc de incendiu ridicat. Nu ai voie să mergi în drumeţii în pădure, nu ai voie să faci activităţi de construcţie, activităţi agricole. Dacă eşti prins, amenda este de la 1.000 la 5.000 de euro sau poate chiar şi închisoare. 

- S-au făcut lucrări în pădure, s-au curăţat unele livezi de măsline, de portocale, pe marginea drumului. S-a investit anul acesta chiar mai mult decât în ceilalţi ani. 

- Zonele roşii sunt date de temperatură şi de vânt. Deci zone roşii putem să avem şi în Atena, putem să avem şi la noi, în Peloponez, poate să fie şi în insule. Depinde, dacă avem temperaturi de la 38, 39 de grade şi peste 40 şi vânt puternic atunci e ... Pentru că focul fără vânt se stinge foarte repede. În momentul în care focul este alimentat şi împins, situaţia se complică şi, după cum ştiţi şi dumneavoastră, Grecia are multe zone inaccesibile sau greu accesibile. E multă piatră, sunt mulţi arbuşti printre care nu poţi să treci. Sunt multe zone în care nu poţi să ajungi şi chiar dacă ajungi, nu poţi să ajungi cu apă. Ajungem doar pe jos, cu sape, cu nişte dispozitive în spate şi doar avioanele şi elicopterele pot să arunce apă acolo. Şi în condiţiile astea există pericolul ca, dacă se întoarce vântul, să mori, să fi ars de viu. Din cauza aceasta de multe ori nici nu suntem lăsaţi să acţionăm în unele zone.

- Nimeni nu poate să ofere garanţii în privinţa incendiilor. După cum v-am spus, dacă sunt temperaturi de peste 40 de grade şi este vânt puternic ... La noi, în Peloponez, în 2021 a ars aproape jumătate din munte, sate. Vă spun, sunt zone ... Eu, înainte să fiu voluntar şi să merg la incendii nu înţelegeam cum să nu poţi să stingi incendii. În momentul în care am ajuns acolo mi-am dat seama că nu poţi să intervii, decât cu avioanele. Dar şi avioanele, dacă este vânt puternic, dacă sunt curenţi, nu pot zbura. Elicopterele nici el nu pot zbura de multe ori, deoarece există riscul să se prăbuşească. Pompierii, pe terestru, nu pot să intervină, pentru că nu ai cum. V-am spus, dacă se schimbă vântul, există pericolul să arzi de viu, pentru că nu e o pădure, sunt nişte arbuşti la doi, trei, patru metri şi nu poţi să treci printre ei foarte simplu. Nu poţi să mergi prin pădure ca la noi în ţară. 

- Românii din Grecia m-au căutat doar pentru a le oferi informaţii turistice, nu pentru chestii periculoase, şi asta mă bucură. Totuşi, le recomand să fie foarte atenţi pentru că, în afară de incendii, am înţeles de la colegii mei de echipă, pentru că noi suntem o echipă cu sucursale în toată Grecia, am înţeles că a murit o turistă româncă înecată. Deci le recomand să nu se lase duşi de val pentru că curenţii sunt foarte puternici la fundul mării şi îi pot trage imediat la fund. Este bine să ... dacă salvamarul a arborat steagul roşu, să nu intrăm în apă. 

- Turiştii nu au fost niciodată în pericol în Grecia. Dacă turiştii urmează sfaturile autorităţilor, nu or să fie niciodată în pericol, pentru că, în momentul în care izbucneşte incendiul într-o zonă şi sunt turişti, turiştii sunt primii care sunt avertizaţi şi sunt scoşi din zona respectivă, sunt ajutaţi, sunt duşi la loc sigur, deci turiştii sunt primii către care se îndreaptă echipele de salvare. Dar dacă sunt unii turişti care nu vor să asculte şi nu vor să respecte regulile autorităţilor, atunci o fac pe socoteala lor. 

- Nu există niciun pericol pentru turişti. Avem avertizare de incendiu, mâine suntem în alertă toţi. Noi în 10 minute trebuie să fim în maşina de pompieri. Vă daţi seama că, fiind voluntari, noi lucrăm, dar fiecare, în portbagajul lui, are geanta cu echipamentul de pompieri, cu tot ce ne trebuie, cu un rucsăcel, cu mâncare, apă şi tot ce ne mai trebuie, chiar şi lanterne de cap, în cazul în care ne prinde noaptea. 

- Acum se intervine atât de prompt încât incendiul nu mai are timp să se extindă, ca în anii trecuţi, şi turistul, acolo unde sunt zone turistice, s-au făcut multe lucrări de protejare. S-a tăiat iarba uscată, s-au îndepărtat arbuştii ăia care sunt uscaţi, s-au făcut zone de protejare antiincendii. Deci turiştii nu sunt în pericol, decât dacă vor să meargă undeva, într-o zonă muntoasă, unde sunt incendii, vor să fotografieze şi poate se închide drumul şi rămân blocaţi. Noi, de exemplu, am rămas blocaţi într-un sat timp de patru ore. Dar noi eram pregătiţi pentru aşa ceva. Ştiam că mergem acolo şi e posibil să rămânem blocaţi. 

- Să ştiţi că noi ne aşteptăm întotdeauna la cele mai rele scenarii. Noi întotdeauna suntem pregătiţi pentru cele mai rele scenarii. Încă nu a venit scenariul cel mai prăpăstios. Ne aşteptăm la incendii foarte puternice, pentru că o să crească temperatura, din păcate, foarte mult şi ne aşteptăm la vânt puternic. Ultimele informaţii pe care le avem de la protecţia civilă ne arată că trebuie să fim mereu în alertă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Voluntar "Hellenic Rescue Team", despre soluţia găsită de Grecia pentru a ţine incendiile de vegetaţie sub control