Antena Meniu Search
x

Video Momentul cheie care a schimbat evoluţia războiului din Ucraina. Greg Scărlătoiu, despre cel mai sumbru scenariu pentru Kiev

Rusia a anunţat, prin vocea ministrului Apărării, că - de la începutul anului - a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina! Mai mult, forţele Moscovei continuă să avanseze, pe fondul intensificării producţiei de armament din ce în ce mai performant.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 28.02.2024, 17:09

Vezi și

Ceea ce nu recunoaşte Kremlinul este faptul că a primit arme şi muniţii din partea singurilor parteneri care i-au rămas aproape în aceste momente: Iran şi Coreea de Nord. Teheranul i-a trimis drone Shahed, pe care ruşii au reuşit să le copieze, în timp ce, din Phenian, au venit aproximativ 6.700 de containere cu 3 milioane de obuze de artilerie calibru 152 mm, scrie presa din Coreea de Sud.

Marius Pancu a discutat despre acest subiect cu Greg Scărlătoiu, director executiv al Comitetului pentru drepturile omului din Coreea de Nord.

Declaraţiile făcute de Greg Scărlătoiu

Cred că trebuie să ne uităm şi la nivelul tactic, şi la nivelul strategic pentru a înţelege ce se întâmplă în Ucraina şi rolul Coreei de Nord. La nivel tactic, atât Rusia, cât şi Ucraina se bazează pe artilerie pe câmpul de luptă şi ambele s-au confruntat cu penuria de muniţie după o utilizare intensă şi asta a alimentat o cursă pentru muniţie. Cum bine ştim, în 2022 şi în prima jumătate a anului 2023 Ucraina părea să fie în avantaj. Occidentul  a furnizat Ucrainei mai multă muniţie de artilerie decât a primit Rusia de la partenerii săi.

Pe acelaşi subiect

Cu toate acestea, până în ianuarie 2024, această dinamică s-a schimbat. Rusia primeşte acum mai multă muniţie decât trimite Occidentul Ucrainei datorită acestor livrări neîntrerupte de muniţie din Coreea de Nord, care a intrat în plină desfăşurare în toamna anului 2023. Această situaţie reprezintă un mare pericol pentru forţele ucrainene, deoarece pe un câmp de luptă, în care niciuna dintre părţi nu poate obţine dominaţia aeriană, artileria este un factor cheie care modelează rezultatul operaţiunilor ofensive sau defensive.

Ce se întâmplă la nivel geostrategic? Avem de-a face cu o aprofundare a legăturilor dintre membrii axei autoritare. Avantajul tot mai mare al artileriei ruseşti pe câmpul de luptă este cauzat de aprofundarea legăturilor dintre Moscova, Teheran, Beijing şi Phenian. Situaţia poate să se înrăutăţească în cazul în care China optează să ajute semnificativ Rusia cu muniţie, fie prin furnizare de utilaje şi specialişti pentru a stimula producţia, fie prin vânzarea directă către Rusia prin intermediul Coreei de Nord. Nu trebuie să subestimăm. 

Ceea ce ştim, ştim atât de la administraţia americană, cât şi din Coreea de Sud. Ştim că în jur de 5.000 de containere au fost trimise în Rusia din Coreea de Nord în 2023. Avem de-a face cu o veritabilă conductă de muniţie. Muniţia este pusă pe vapor şi trimisă portul Rason, din N-E Coreei de Nord, este trimisă în Rusia, de unde este îmbarcată pe trenuri şi trimisă în raionul Rostov.

Conform experţilor şi guvernului coreean, se folosesc containere de 6 metri. În fiecare container intră 276 de lăzi de proiectile de 152 de milimetri, câte unul în fiecare ladă şi 264 de lăzi de proiectile de 122 de milimetri, câte două în fiecare ladă. (...) Deci, conform autorităţilor din Coreea de Sud, un total de 1,57 milioane de proiectile de artilerie. 

Interviul integral poate fi urmărit în materialul video de mai sus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Momentul cheie care a schimbat evoluţia războiului din Ucraina. Greg Scărlătoiu, despre cel mai sumbru scenariu pentru Kiev